Václav Hořejší: O koronaviru víme dost. Přesto hrajeme o čas

17. červenec 2020

Když se v 80. letech objevil virus HIV, trvalo vědcům několik let, než zjistili jeho podstatu. V případě koronaviru má věda jasno v řádu měsíců. Stále je tu ale spousta neznámých

Čtěte také

Stoprocentní jistotu mají vědci například v tom, že koronavirus, který způsobil pandemii, přeskočil na člověka z jiného živočišného druhu. Téměř jistě z netopýrů. Dosud neznámý je ale prostředník, ve kterém došlo k přizpůsobení viru, aby mohl lépe infikovat člověka.

„U infekce SARS před 17 lety se zjistilo, že mezihostitelem byly cibetky. Nejbližším příbuzným lidského koronaviru je jeden z netopýřích virů, který má 96procentní shodu. Zbývající 4 procenta jsou ale příliš velká na to, aby to mohl být virus, který by na člověka přeskočil přímo,“ říká v pořadu Jak to vidí… imunolog Václav Hořejší.

Rychlost vědeckých výzkumů je ohromující

Přestože se může zdát boj s koronavirem dlouhý, je až ohromující, co všechno se za tak krátkou dobu o koronaviru ví.

Čtěte také

„Konsenzus je celkem jasný. Ví se, jaký je to virus, co by na něj mohlo zabírat. Ví se, že vývoj vakcíny, která by chránila rizikové skupiny, je reálný. Je identifikováno několik léků. Některé zabírají v časných fázích infekce, jiné v těžkých případech, kdy jde o život,“ uklidňuje imunolog.

Skeptický je host Dvojky k vývoji národní vakcíny. Momentálně se ve světě testuje v různém stadiu vývoje přibližně okolo 200 vakcín. „Dvě z nich, britská a čínská, jsou již ve třetí fázi výzkumu, kdy se testuje účinnost skutečně naostro s velkým počtem účastníků v polních podmínkách. Ostatní vakcíny jsou ve fázi jedna a dvě, kdy se zkoumá účinnost a bezpečnost. Česká vakcína není ještě ani ve stadiu jedna.“

Řádění koronaviru by mohlo být horší

Nadcházející podzim bude v boji s koronavirem klíčový. Vše totiž může zkomplikovat chřipka. „Chřipka už v minulosti dokázala zahubit miliony lidí. Je dobré si uvědomit, že kdybychom dali novému typu koronaviru podobnou možnost řádit – nebyla by žádná intenzivní péče, podpora dýchání , je možné, že by nynější pandemie byla srovnatelná s tehdejší chřipkovou epidemií.“

Přesto nynější pandemie odhalila, že současné metody testování a detekování viru, které dosud stačily, jsou zastaralé. „To, co se dnes rutinně používá, už nestačí. Bylo by potřeba najít nové metody, tisíckrát citlivější a rychlejší. Což se naštěstí děje,“ uzavírá Václav Hořejší.

Další témata rozhovoru: kolektivní imunita; nejistota kolem imunity organismu; mutace koronaviru a chřipky; vývoj vakcíny; pozitiva současného stavu. 

autoři: Vladimír Kroc , Václav Hořejší , opa
Spustit audio

Související