Václav Havel namluvil ke knize Dálkový výslech 14 hodin. Potom v ní tak škrtal, že ji sám přepisoval, vzpomíná Karel Hvížďala

15. červenec 2015

V poslední době mu vyšly tři knihy, o kterých říká, že je to pozdní sběr. Mezi nimi i 12. vydání knihy Dálkový výslech. Těch výslechů ale Karel Hvížďala udělal víc. Třeba s Pavlem Landovským.

Právě znovu vychází Dálkový výslech v nové grafické úpravě. Jde o knihu rozhovorů s Václavem Havlem. Poprvé vyšla v roce 1986, když byl Karel Hvížďala v exilu v Německu. Psaní prý bylo v době totality dobrodružné.

Původně měl Václav Havel odpovídat na otázky písemně, ale Karel Hvížďala došel k závěru, že by kniha trvala léta. Korespondence probíhala tajně, přes diplomatickou poštu.

Dálková intimita

„Domluvili jsme se proto, že mu pošleme magnetofon a on se s mými otázkami zavřel ve vypůjčeném bytě na Vinohradech. Namluvil mi 14 hodin,“ vzpomíná novinář.

Nahrávka byla úžasná v tom, že na pásku bylo slyšet všechno: jak se Václav Havel rozčiluje nebo jak si zapaluje cigaretu a šoupe židlí. „Byla to dálková intimita.“

Titul vymyslela Olga

Karel Hvížďala pak mluvené slovo přepsal a složil do knihy. Přes diplomatickou poštu ji nechal dopravit do Prahy. Václav Havel s ní pak odjel na Hrádeček a tolik v ní škrtal, že celý text musel znovu sám přepsat.

Naše mediální krajina je neúplná. Chybí tady prestižní noviny.

Karel Hvížďala

„Titul vymyslela Olga Havlová. Když si to přečetla, řekla: To není interview, to je výslech. A Havel prý k tomu dodal: Na dálku,“ popisuje autor.

Pavel_Landovský (2011)

Lanďák

Kdo zná Pavla Landovského z jeho komických rolí, neřekl by, že to byl hloubavý člověk. Ale Karel Hvížďala, který s ním napsal knihu rozhovorů, ho znal celá léta. Jak říká, drby z natáčení by ho s ním nebavilo dělat. „Každý den jsme natáčeli a byla to zábavná práce.“

Ta skutečná ale nastala, když to přepsal a zjistil, že to není ono. „Problém byl v tom, že on byl zvyklý hrát. Takže bylo těžké převést jeho projev do psaného jazyka tak, aby to mělo šťávu. Přepisoval jsem to desetkrát. On to pak ani nepoznal a řekl mi, že to tak dobře nadiktoval.“

Jak se dělá rozhovor

Málokdo ví, jak těžké je natočit dobrý rozhovor. Z Karla Hvížďaly mluví letitá zkušenost, když říká, že je třeba pozorně poslouchat a nebát se opustit připravené otázky.

„Příprava je vždycky trochu falešná. Vyplývá z obrazu, který si člověk během ní udělá o tom, koho se bude ptát. Musí zvítězit zvědavost a snaha přiblížit se co nejvíc skutečné podobě zpovídaného partnera.“

Karel Hvížďala

Co si myslí o českých médiích? Co jim chybí? O čem jsou jeho další knihy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Retková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.