Václav Cílek: Saúdské Arábii můžeme za cenu ropy děkovat

10. prosinec 2014

Jaká je nejcennější surovina současnosti? Pravděpodobně ropa. Ne nadarmo se jí říká černé zlato. Jak vlastně funguje těžařský průmysl a kdo v něm má hlavní slovo?

Ropa se ocitla na pětiletém minimu. Jaké dopady bude mít tato informace? Jak to bývá, zpráva má svou dobrou i špatnou stranu. „Alespoň zpočátku to je dobře pro dovozce ropy. To jsou západní státy, Indie, Japonsko nebo i my,“ říká Václav Cílek.

„Až nám na konci roku ekonomové budou říkat, co se stalo s ekonomikou, můžeme za tím hledat výkyvy ropy,“ připomíná.

Jak ale připomněl. Když se řekne A, musí obvykle následovat i B. „Padající ceny jsou napůl likvidační pro firmy, které se zabývají alternativními zdroji energie,“ myslí si Cílek.

Stále levnější barely

Ropa ještě nedávno stála 110 dolarů za barel, dnes padá k 80 dolarům. Na čem cena vlastně závisí? „Důležité jsou náklady, jak ji získám ze země. Náklady pro země OPECu jsou kolem 30 dolarů za barel. U alternativních zdrojů to sahá mezi 50 až 80 dolary,“ vysvětluje.

Čtěte také

Velkou roli v ropném průmyslu stále hraje Saúdská Arábie. Ta se dá označit za flexibilního producenta černého zlata. Jako jeden z mála států na světě může těžbu jak ubírat, tak přidávat. „Díky tomu má svět mnohem stabilnější ceny ropy. Vlastně bychom díky tomu mohli Saúdům děkovat,“ myslí si.“

Rusko ve strachu

V praxi to vypadá tak, že když na podzim začaly ceny ropy padat, Arábie podle očekávání oznámila omezení těžby. „Vzápětí ale hodila na trh více ropy a tím ji tak zlevnila,“ vysvětluje geolog.

Co ji k tomu vedlo? „Může za tím stát úzká spolupráce Saúdské Arábie se Spojenými státy. Klesající cena totiž ohrožuje Rusko více než sankce.“

Jak si v dnešním světě udržet dobrou mysl? Co je potravinová soběstačnost? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Cílek , kko , jra
Spustit audio