Václav Cílek: Politiky nezajímá budování odolného státu. Protože to trvá roky a něco to stojí

15. duben 2016

Jak by měl vypadat moderní stát, který dokáže myslet dopředu, a ne jen na jedno volební období? Vůbec přitom nejde o růst ekonomiky, smysl života je podle ekologa někde jinde.

Pružnost každé země závisí na odpovědi na několik otázek: Kdo jsme? Co chceme? Co ale konkrétně udělat pro to, abychom žili v kvalitním státě s náboženskou nebo kulturní hodnotou ještě za 200 let? Odpovědi bychom měli podle Václava Cílka hledat v koncepci resilience.

„Když se před časem ptali mladých Němců, co je jejich smyslem života, odpovídali, že sami o tom nikdy nepřemýšleli. Ale asi to, aby jim každý rok trochu rostly platy a jednou za rok mohli jet na exotickou dovolenou,“ glosuje Cílek. To je ale asi trochu málo.

Co pomůže?

Proto se NATO a EU rozhodly rozpoutat debatu, která by měla právě pružnost států Evropy postupně zvýšit. Kvalitní resilience státu potřebuje podle NATO hned několik faktorů: dlouhodobé kontinuity vlád, energetickou pružnost země (v zimě musí být plyn, stabilní energetika bez blackoutů).


Resilience
Schopnost soustavy, systému, uskupení nebo celku (ať už jedince, lesního ekosystému, města, podniku nebo ekonomiky) vypořádat se se změnami a nadále je rozvíjet, pružně řešit jakékoli krizové situace

Stát, který má mít určitou odolnost, musí mít i schopnost kontrolovat pohyb lidí na svém území. „Pak je tady voda a potraviny. Taky zdravotnictví musí být schopné řešit velké ztráty obyvatelstva třeba při epidemiích,“ říká Cílek. Mezi další úkoly patří udržení komunikačních systémů (televize a rádio).

Politici ale nemají zájem!

Taky musí fungovat transportní systémy (třeba pro rozvoz potravin a vody). „Že to politiky u nás ani v Evropě nezajímá, je dáno tím, že vybudovat odolný stát něco stojí. Taky je to dlouhodobá koncepce, která nejde splnit za rok nebo dva. Je to jiný pohled na svět, který v EU zatím chybí.“

Proč nám sice roste HDP, ale celé střední třídě se daří hůř? Proč bychom měli věřit ekonomickému růstu, když to pro nás vlastně nic neznamená a bohatnou jen už ti bohatí? ptá se ekolog. „Ale ono to důležité je právě pro naši soudržnost. Pokud tedy tento růst HDP rozdělíme spravedlivě.“

Má Česko šanci přežít?

Lidé dělají na selfie lepší fotografie, míní Jan Šibík

Mezi plusy patří podle Cílka naše víceméně stabilní klima, velké množství kvalitní půdy (pokud s ní tedy budeme dobře hospodařit), zatím nám stačí i voda. Soběstační jsme v dodávkách elektřiny a zatím nám nehrozí nějaké velké skoky s ropou a plynem.

„Naopak ale máme problémy ve stabilitě vlád, nemáme dlouhodobé plány řešení různých oblastí. A média? Ta se tady patlají jen v mezilidských sporech politiků a třeba o zmíněné resilienci jsem tady nic neslyšel,“ dodává.

Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů, jak se Václav Cílek dívá na řešení otázky sucha v Česku nebo na recyklovanou vodu ve vodovodním řadu.

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio