Václav Cílek: Po letošním studeném jaru přijdou v srpnu zřejmě znova vlny veder

4. květen 2016

Koncem dubna zasáhly hlavně jih Moravy ranní mrazíky. Ovocnáři i vinaři už bijí na poplach, může to znamenat ohrožení letošní úrody. Na stesky různých zemědělců jsme už ale tak nějak zvyklí a ne každý je bere vážně. Klimatologa to ale znepokojuje.

Důvodem je málo vláhy hlavně na jihu Česka. „Jsem maloučko znepokojený. I drobné klimatické změny jsou totiž zřejmě součástí něčeho většího, tedy rozkolísaného počasí, které zažíváme,“ říká Václav Cílek.


Ranní mrazíky na jižní Moravě zasáhly podle Svazu vinařů více než pětinu všech vinic. Odhadují, že to bude mít velký vliv na úrodu. Škody se ale značně liší podle lokality, nejvíc jsou postižené vinohrady v dolinách, kde by se podle zkušenosti našich předků víno pěstovat nemělo. Potíže mají i v Rakousku, kde odhadují propad až 25 %.

Ledoví muži se tady ale objevují pravidelně, většinou až v první třetině května. V září se pak děje něco podobného. „Pokud je ale studené, kolísavé jaro, tak to příroda obvykle vykompenzuje v létě. Hrubým odhadem tak zase můžeme někdy v srpnu čekat vlny veder.“

Stačí i malá změna

Vychází přitom ze „zákona“ průměrných hodnot. Pokud jsou totiž teploty a srážky za poslední dva, tři roky průměrné, tak je obvykle jeden půl rok chladnější a druhý teplejší. Tak by prý aspoň uvažoval, kdyby měl vlastní pole s obilím.

Nejhorší podle Cílka ale je, pokud se i malá změna počasí (třeba právě ranní mrazíky) sejdou se zemědělským rokem, tedy když něco kvete nebo klíčí. „U nás to podle mě nebude tak zlé. Hůř na tom zřejmě budou američtí pěstitelé obilí,“ varuje.

Amerika hlásí sucho! Už teď!

Už teď hlásí nedostatek vláhy. A když na začátku jara, tedy v době, kdy má klíčit zrno, přijde sucho, je úroda vážně ohrožena. Států, které exportují obilí do celého světa, je prý opravdu hodně málo. Nízkými výnosy jsou tak ohroženi všichni, kteří na americké obilí spoléhají, stejně tak i země, které obilí dostávají jako humanitární pomoc.

obilí

„Já se tak na počasí dívám s čím dál tím větší opatrností,“ říká Cílek. Zneklidňují ho prý vždy souhry neovlivnitelných faktorů, které dokážou být velmi nebezpečné, zároveň nepředvídatelné. Jako příklad uvedl třeba souhru velkých mrazů s nedostatkem zemního plynu nebo právě dlouhodobé sucho spojené s ranními mrazíky.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Václav Cílek , kko
Spustit audio