Václav Cílek: Američané jsou zahnáni do kouta, roste nenávist a strach. Jen tak může uspět i takový Donald Trump

4. březen 2016

Volba amerického prezidenta je v plném proudu. Republikánské primárky Trump vyhrál už v sedmi státech. Kdyby kandidoval v Evropě, byl by určitě považovaný za extrémistu, xenofoba a třeba i sexistu.

Co je za úspěchem Donalda Trumpa? Podle geologa a ekologa Václava Cílka je to celková nálada (nejen) v americké společnosti. Analogii můžeme vidět i u nás. Je to ztráta nadvlády „bílých“, ze které pramení pocit ohrožení, zhoršující se ekonomická situace (hlavně) střední třídy a pocit beznaděje z politiky.

„V Americe roste počet Hispánců. My tady máme migranty. Podle předpovědí bude v roce 2043 počet barevných Američanů větší než počet bílých,“ říká Cílek. Počet „bílých“ Američanů už dnes prakticky klesl pod 50 %. „Je tak jasné, že bílá nadvláda opravdu končí. My to v jiném dozvuku cítíme v Evropě taky.“

Beznaděj z politiků

Pocit beznaděje z politiky Cílek opírá o několik dlouhodobých průzkumů. „V 50. letech podporovalo vládu 77 % Američanů, dnes je to jen 19 %.“ Navíc roste černošský nacionalismus, na druhé straně pak sice klesá počet radikálů, ale ti jsou zase výrazně líp organizovaní.

Čtěte také

„Celá společnost se propadá do něčeho, čemu v USA říkají Rok nenávisti. Ta křivka opravdu nabrala velký obrat. Naposledy se tak zvedla v roce 1968.“ Další faktor, kterým je bída, pak strach a nenávist jen zhoršuje. Od roku 2000 totiž mediánová mzda důležité střední třídy setrvale klesá.

Krize poroste i u nás, s každým migrantem

„Já sice mluvím o Americe, ale taky trochu o Evropě. Opravdu musíme očekávat, že se s každým uprchlíkem bude situace přiostřovat,“ varuje. Když je totiž ve společnosti víc nenávisti, roste i počet vražd homosexuálů, politických aktivistů a víc zranitelná je i samotná rodina.

Asi dnes opravdu už všichni vnímáme, že za bezmocí politických systémů cokoli vyřešit stojí různé ekonomické a partikulární zájmy lidí, kteří dávají politikům své peníze při volbách. „Čím dál víc lidí tak má pocit, že jsou zahnáni do kouta. A dostat se z něj můžou jen nějakou agresí nebo násilnou akcí.“

Trump využívá atmosféru strachu

Donald Trump tak působí v atmosféře strachu, která plodí nenávist. Ekolog prý často vzpomíná na psychologa Wilhelma Reicha, který ale ve 30. letech zkoumal německou dělnickou třídu.

„Tvrdil, že to nebyl Hitler, který zblbnul národ. Ale německá dělnická třída cítila potřebu silného vůdce, který je sjednotí. Podobně si myslím, že značná část Američanů je emočně nastavená, aby přišla postava typu Donalda Trumpa,“ dodává.

Jak vlastně funguje náš mozek v případě, že je zahlcen informacemi? Kdy začíná vnímat jen emočně? Z jakých výzkumů a statistik vlastně vychází a co dalšího ukazují? Odpovědi si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio