Václav Bělohradský: V debatách o důvěře vládě překvapoval apokalyptický tón

12. červenec 2018

„Tato země je úspěšná. Babišova vláda je proevropská a neohrožuje ústavu. Naše frustrace plyne z toho, že v demokracii přestalo být možné vytvořit většinu,“ popisuje náš přední filozof a sociolog.

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD získala včera důvěru poslanecké sněmovny. Část opozice reagovala na vznik nové vlády s podporou komunistů slovy, že „skončila první Česká republika“, že „vzniká poloprezidentský systém a babišovská demokracie“.

Apokalypsa se nechystá

„To, co člověka nutně v těch debatách překvapilo, byl ten apokalyptický tón. Jako kdyby na našich hranicích stáli nepřátelé a hrozila nám invaze a že se komunisté zmocní moci. Mluvilo se o obětech a 50. letech,“ připomíná filozof a sociolog Václav Bělohradský.

„Komunistická strana v našem parlamentu samozřejmě navazuje na to, co se historicky jmenuje komunismus. Ale liberalismus taky navazuje na kolonialismus, na miliony mrtvých. Jistým způsobem každý politický systém má nějaké dějiny,“ myslí si Bělohradský.

Tato země je úspěšná

„Tato země je úspěšná. Není teda úspěšná politicky, ale je úspěšná ekonomicky, kulturně, je to země s vysokou úrovní bezpečnosti ve smyslu, že člověk neumře na ulici. Existuje záchranná služba, existují nemocnice, lékařské pojištění, penzijní systém...“

„Komunisté nejsou součástí vlády, ale tolerují. Babišova vláda je proevropská. Babiš je liberální politik. Jeho hnutí neohrožuje ústavu jako například v Polsku nebo v Maďarsku. Tak nechápu proč ten apokalyptický tón. Myslím, že to je typicky české,“ říká filozof, který od 70. let žije v Itálii.

Problematická minulost katolíků

„Významná část mých spoluobčanů v roce 1946 volila komunistickou stranu z důvodů, které se pak velmi vymstily naší zemi. Komunisté v našem parlamentu jsou zbytek tohoto omylu, z kterého někteří lidé nikdy neprohlédli.“ Distancovali se komunisté dostatečně od své minulosti?

Václav Bělohradský

„Nedistancovali. Snad k tomu jednou dojdou. Ale u jiných stran je to taky nedostatečné. Například naši katolíci se nedistancovali od své minulosti za druhé republiky.“ Bělohradský připomíná i koloniální minulost Francie nebo fašismus v Itálii.

Proč lidi nebaví demokracie

„Včerejší apokalyptický diskurz je nezodpovědný způsob mluvení. Jako kdyby sem měly vtrhnout hordy komunistů a postřílet nás. To bylo nedůstojné parlamentu a ještě to pak vyústilo v hádky. A celá ta nenávist k Babišově vládě? 30 % našich občanů si zvolilo tuto stranu, tak se chovejme jako demokraté.“

Podle Bělohradského plyne současná frustrace a pesimismus přímo z kořenů demokracie, která ochraňuje menšiny (politické, náboženské, etnické...). „Co se teď ale stalo v demokraciích, je, že nelze vytvořit většinu. A demokracie bez většin je stejně frustrující jako útlak menšin. Vede to k tomu, že lidi přestává demokracie bavit.“

autoři: zis , rota
Spustit audio