Václav Bělohradský: Jestli se Itálie zadluží, vydá se řeckým směrem a může padnout vláda

28. srpen 2020

Vlády zemí nejen Evropské unie zaměstnává nekončící epidemie koronaviru. Plán obnovy vyvolal třeskuté debaty zejména v Itálii. 

Návrh obnovy evropské ekomoniky hýbe světem. „Opatření, které plánuje Evropská unie, jsou kroky zejména na záchranu Itálie,“ říká filosof a sociolog Václav Bělohradský. Italové vedou spor o to, jestli mohou přijmout takzvaný mechanismus ekonomické stabilizace. 

Může italská vláda k takovému kroku přistoupit? Myslím, že to Italové nemohou přijmout, odhaduje Bělohradský v pořadu Jak to vidí... „Byl by to obrovský zásah. Přišli by o svrchovanost.“

Václav Bělohradský

Předpokládá, že Itálie by se vydala ve stopách Řecka a vedlo by to k rozpadu vlády a novým volbám. V Itálii jsou ale volby málo významné. Vždy vyvolají tu samou nestabilitu, kvůli které vznikly, vysvětluje filosof na Dvojce. 

Dluh je vždy nebezpečný

Co dohoda ukázala o Evropě? Byl to historický mezník, nebo krok nesprávným směrem? „Zadlužení je vždy nebezpečné. Je to druh drogy,“ říká filosof. „Na dluh si rychle zvyknete. Ve společnosti vyvolá umělou euforii. A pak je těžké se osvobodit. 

Evropská unie je pro USA nepřítel číslo jedna 

Jaká je politická váha Evropské unie ve vztahu k USA, Číně, Rusku a dalším významným partnerům? Trump údajně řekl, že Evropská unie je pro USA větší nepřítel než Čína, upozorňuje Bělohradský.

Co je hlavním problémem USA?

Otázkou zůstává, jak označit události, které jsou nyní v USA hlavním problémem. Je to permanentní deficit demokracie? ptá se filozof. Nebo je to rasismus, který se nikdy nepodařilo překonat? Nebo je to nerovnost?

Náš úhel pohledu nikdy není svobodný. Nemůžeme říct, kdo je vlastně pánem dnešního pohledu na svět,“ uzavírá Bělohradský v rozhovoru se Zitou Senkovou.  

Další témata rozhovoru: zamyšlení nad ideály i ideology Evropy; mutace doby. 

autoři: Zita Senková , Václav Bělohradský , juk
Spustit audio

Související