V žádosti o vydání poslanců Babiše a Faltýnka mi schází konkrétní důkazy, říká Helena Válková

Sněmovna jedná o zbavení imunity poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Přestože oba dva považují kauzu Čapí hnízdo za účelovou, tak po poslancích požadují své vydání. Takový postoj vítá například poslankyně hnutí ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

„S ohledem na to, jak se celý příběh odehrával a to, co se odehrává v Poslanecké sněmovně, tak jsem se rozhodla, že se toho divadla, které je už předem jasné, nezúčastním,“ říká.

Připouští ale, že by na jedné straně nemohla hlasovat pro nevydání – každý z poslanců by v případě podezření ze spáchání trestného činu měl přinejmenším akceptovat vydání, ne-li požádat o své vydání, aby měl možnost se očistit.


Osobně si myslím, že kauza skončí tak, že trestní stíhání nakonec bude zastavené. Helena Válková

V žádosti o vydání obou poslanců jí ale chybí především konkrétní důkazy. „Nedohledala jsem žádný důkaz, který by svědčil o tom, že pan Babiš dává nějaké pokyny, že tam je stopa po tom, že ovlivňoval, řídil, organizoval,“ dodává.

Vadí ji také, že se všeobecně hovoří o nějakém novém důkazu, který donutil policii takto jednat, ale ten důkaz nikdo neviděl. „Vycházíme z představ,“ upozorňuje s tím, že celá kauza se jí před volbami zdá zpolitizovaná.

„Přesto všechno si cením toho rozhodnutí a také jsem pro to, aby Poslanecká sněmovna neudělala žádnou výjimku a pana Babiše a pana Faltýnka vydala k trestnímu stíhání, pokud pro to většina poslanců, která je o tom přesvědčená, zvedne ruku,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio