V utajovaném paragrafu Putinova mobilizačního dekretu je plán na 1,2 milionu odvedených nových vojáků

6. listopad 2022

28. října ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že cíle mobilizace byly splněny. Později Vladimir Putin dodal, že s právníky probere možnosti demobilizačního dekretu, který by povolávání mužů do armády oficiálně ukončil. Kreml se ale teď začíná odvolávat na právní názory, podle kterých takový dokument nutný není. Obhájci lidských práv se podle nezávislého ruského webu Meduza obávají, že Putinův mobilizační dekret je tak stále platný.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tvrdí, že k ukončení částečné mobilizace není zapotřebí žádný prezidentský dekret.

Čtěte také

„Máme k tomu jasné stanovisko Státního právního ředitelství kanceláře prezidenta. V souladu s tím je částečná mobilizace ukončena. Tečka“, uvedl Peskov na tiskové konferenci.

Novináři se mu snažili připomenout předešlé Putinovy výroky podle kterých by k legálnímu ukončení mobilizace mohl být nutný další dekret. „Informujeme vás,“ reagoval na dotazy novinářů suše Peskov.

Na doplňující otázku, zda hrozní nové kolo odvodů do armádních vojsk na Ukrajinu mluvčí odpověděl, že výnos z 21. září stanovil cíl odvést „do tří set tisíc osob; tento výnos byl tedy splněn“, dodal mluvčí Kremlu.

Utajované části dekretu

Právník a zakladatel mezinárodní skupiny pro lidská práva Agora Pavel Čikov zveřejnil právní stanovisko ke stavu současné mobilizace v Rusku.

Poukazuje v něm na to, že cílový počet osob, které mají být podle dekretu odvedeny, zůstává utajen.

Čtěte také

Meduza s odkazem na Čikova píše, že počet 300 tisíc osob, který zmiňují tiskové zprávy ministerstva obrany, není právně závazný.

Některé zdroje uvádějí, že v utajovaném paragrafu mobilizačního dekretu se dokonce píše až o jednom milionu dvou stech tisících odvedených.

Ruský zákoník nezná pojem „demobilizace“ jako opak „mobilizace“. Jednou vyhlášená mobilizace tak zůstává v platnosti, dokud nejsou splněny její cíle nebo dokud nezmizí vojenská hrozba, kvůli které byla vyhlášena.

Čtěte také

Vzhledem k tomu že Putinova takzvaná „speciální operace“ pokračuje a cílový počet branců zůstává de iure neznámý, je předčasné mluvit o podmínkách možné „demobilizace“, tvrdí právník Čikov.

Ačkoli by „demobilizační“ dekret mohl snížit napětí v ruské společnosti, Putin podle Čikova zjevně nemá v úmyslu takový rozkaz podepsat, uzavírá nezávislý ruský server.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravili Ondřej Čížek a Tea Veseláková.

autoři: Ondřej Čížek , Tea Veseláková
Spustit audio