V Úsilném obnovili pomník obětem války, v kameni našli staré dokumenty

4. prosinec 2016

Na vsích bývá zvykem, že se místní dobrovolní hasiči starají mimo jiné o pomník obětem první světové války. To platí i v Úsilném nedaleko Českých Budějovic. Zde hasiči letos slavili 110. výročí a před oslavou, která byla spojena se svatováclavskou poutí, se pustili do rekonstrukce pomníku.

„Obnovili tento pomník důkladně. Rozebrali ho na tři díly a dostali se k základovému kameni, v němž byly ukryté staré dokumenty,“ prozrazuje starosta Pavel Kašpárek.

Poklad z kamene v Úsilném vyndali za pomoci pracovníků Jihočeského muzea. „Dokumenty bohužel navlhly, protože nebyly v žádné schránce, ale jen v tom kamenném důlku. Jsou k vidění u nás na úřadě, ale jsou v dost zdevastovaném stavu. Nicméně určitě mezi nimi byl nějaký tehdejší denní tisk, měl tam být seznam padlých nebo nevrátivších se z první světové války a nějaké mince,“ popisuje starosta.

Samotné díly pomníku hasiči odvezli na odpískování a následně montáž. Při montáži vytvořili v základovém kameni větší prostor, do kterého ukryli schránku z nerezového plechu zalepenou silikonem.

„Dali jsme do ní současné dokumenty, to znamená denní tisk, nějaké artefakty z fungování obce, zápisy ze zastupitelstva, propagační materiály, kořalku z letošního roku, lázeňský pohár, který máme od roku 2013, kdy jsme otevírali naši kašnu s léčivou vodou, a mince ražené v letošním roce,“ doplnil Pavel Kašpárek.

Spustit audio