V sídle Lesů ČR zasahovala protikorupční policie, zřejmě kvůli předraženým zakázkám

21. leden 2013

Na generálním ředitelství státního podniku Lesy České republiky v Hradci Králové od rána zasahovala protikorupční policie. Důvodem razie jsou dvě zakázky na dodání informačních technologií, které v roce 2008 uzavřely Lesy ČR se soukromými společnostmi.

„Náš útvar provádí určité úkony trestního řízení, které souvisí se státním podnikem Lesy ČR. Tyto úkony nebudeme v žádném případě konkretizovat, mohu pouze uvést, že jsme nezadrželi žádnou osobu,“ potvrdil Radiožurnálu mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Mluvčí Lesů Zbyněk Boublík upřesnil, že policie vyšetřuje zakázky zadané společnostem Dynn a Time Import. Lesy s nimi spolupracují od roku 2008 a jedná se o stovky milionů korun.

Policie se případem zabývá už několik měsíců. Zjišťuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, která mají konta ve Švýcarsku. Podle deníku E15 je podezření, že zakázky byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Mluvčí Lesů odmítl potvrdit nebo vyvrátit informaci, že protikorupční policie prohledává i soukromý dům jednoho z vysoce postavených manažerů v Praze. Podle deníku E15 jde o Jiřího Harta, lobbistu s dispozičním právem k účtům, na které ze Švýcarska do Česka přišly peníze ze zakázek Lesů ČR.

Vedení Lesů ČR prý policistům vyšlo maximálně vstříc. Zatím není jasné, co si policisté z budovy odnesli. Podle informací Českého rozhlasu byli členové protikorupční policie v budově ještě odpoledne. Před budovou byl ale klid a razii nic nenasvědčovalo. Vedení tvrdí, že provoz podniku není nijak omezen a razie se zaměstnanců nedotkla.

Lesy čelí kritice už roky

Lesy ČR byly v poslední době často kritizovány. Například loni na jaře Nejvyšší kontrolní úřad oznámil, že zjistil porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Kontrolorům se nelíbilo také nakládání podniku s volnými penězi nebo výměny lesů. Vedení podniku kritizovali i politici.

Česká televize zase před časem přišla s tím, že protikorupční policie zkoumá zakázky Lesů ČR pro dřevařskou firmu Less&Forest. Lesy s ní totiž podepsaly zakázku v době, kdy už byla na pokraji bankrotu. Může tedy jít o porušení povinnosti při správě cizího majetku ze strany státního podniku.

Další trestní oznámení se týká prodeje majetku, Lesy pod šéfem Svatoplukem Sýkorou ho prodaly za dvě miliardy. Sýkora loni v listopadu rezignoval, aniž uvedl důvod. Podnik vedl čtyři roky, dříve se tam přitom ředitelé střídali velmi často.

Na konci listopadu musel Svatopluk Sýkora vedení podniku opustit a Lesy ČR dočasně vede ekonomický ředitel Michal Gaube. Ministerstvo zemědělství mělo ještě v lednu vybrat Sýkorova nástupce. Přihlásilo se 25 uchazečů, výběrová komise jejich počet snížila na 10 a k dalšímu jednání se má shodou okolností sejít zítra.

Státnímu podniku Lesy České republiky patří zhruba polovina všech lesů v zemi. Hospodaří na 1,3 milionu hektarů a ve správě mají i téměř 20 tisíc kilometrů menších řek a potoků. V roce 2011 Lesy vydělaly téměř 6 miliard korun před zdaněním.

Pověst pochybného podniku provází Lesy ČR už hodně dlouho. Veškerou kritiku svého hospodaření ale vždy odrazily odkazem na své rekordními příjmy.

Největším problémem bylo vždy stanovit jasné, transparentní a spravedlivé podmínky výběrových řízení pro lesnické firmy, které měly v lesích pracovat a se dřevem obchodovat.

Snad pokaždé řízení provázela odvolání firem, které neuspěly. Výsledkem je, že dřevo v Česku je drahé a dřevozpracovatelé přestávají Evropě konkurovat.

Loni na podzim to vedlo ke krachu největší tuzemské lesnické skupiny Less, která byla největším partnerem státních Lesů ČR. Těm teď dluží peníze za odebrané dřevo, jde o víc než 1,25 miliardy. Už před tím spadla do bankrotu firma CE WOOD.

Hospodářské výsledky podniku Lesy ČR (1999 - 2011)
autoři: jas , rep , ova , Mirko Kašpar
Spustit audio