V rodinném brašnářství v Chrudimi nabízí i nezapomenutelné zážitky

9. prosinec 2021

Vyrobit si vlastní peněženku, pásek, kabelku nebo dokonce boty je možné v brašnářství rodiny Michalčákovy v Chrudimi. Kromě ruční zakázkové výroby věcí z kůže tam totiž nabízí také zážitkové workshopy.

Na začátku toho všeho stála láska Kamila Michalčáka ke starým řemeslům, která mimo jiné vedla k originální sbírce starých strojů. Některé z nich teď rodina Michalčákova používá ve svém ateliéru v centru Chrudimi jako prezentaci starých výrobních technik výtvorů především z papíru nebo kůže. Kůže je ale základní výrobní materiál, se kterým tam pracují. Vytváří z ní za pomoci tradičních nástrojů a původních technik to, co si kdo přeje nebo dokonce vysní.

Jak namíchat čokoládovou

Ještě před brašnářstvím měli Michalčákovi v Chrudimi tatérské studio. Tato zkušenost se jim báječně hodí na tetování do jiné kůže než lidské. Ať už se to týká uměleckého nadání, jisté ruky při jeho tvorbě nebo zkušenosti s originálními návrhy obrázků nebo mícháním barev.

Zážitek z výroby kožených dárků nabízí brašnáři v Chrudimi také dětem

Kůži v rodinném brašnářství totiž také podle přání zájemců barví. A tady velmi chválí Kamil Michalčák svou manželku Ilonu, která údajně umí namíchat jakoukoli barvu: „Pokud si řeknete, že chcete čokoládovou, ale třeba konkrétně mléčnou z dvaceti procent, dokáže to.“

Chrudimské brašnářství Michalčákových je skutečně rodinnou firmou, do které jsou zapojeni nejen manželé Michalčákovi, ale i jejich dvě děti.

Dcera Natálie stojí často za návrhy, fotografiemi a pomáhá s propagací. Syna Matěje je možné vídat v ateliéru pravidelně. Ať už vytváří limitované edice koženého zboží, výrobky na zakázku nebo vede workshopy. Při nich se zájemci mohou seznamovat se starými technikami výroby, ale také si sami produkty z kůže vyrobit. Celým tímto procesem je Michalčákovi provedou. A tak vlastně nejde jen o samotný hezký kožený dárek, ale i zážitek z jeho výroby.

Spustit audio

Související