V řadách modelářů převažují starší nadšenci. Chybí mladí a tak není komu předávat zkušenosti

29. srpen 2017

Zkušených, starších modelařů ubývá. Mladí a jejich případní nástupci chybí. Podobně to vypadlo i na modelářském setkání v Horní Branné. Modeláři pořádají přehlídky a akce právě proto, aby našli nové zájemce. Zatím se to ale podle jejich slov příliš nedaří.

S Milošem Váchou stojíme u rybníka v Horní Branné. Podle čeho vybíráte modely, které chcete postavit?

„Modely se vybírají podle toho, aby se do nich rozměrově vešla technologie. Ono je to plné elektroniky. Takže nějaké malé modely to neuvezou," vysvětluje Miloš Vácha.

Co při práci takový modelář nejvíc potřebuje?

„Hlavně trpělovost a klid při práci. Ne vždy se podaří, aby to vše fungovalo. Největším zážitkem pro modeláře pak je, když vše bez problémů funguje a nic u funkčních modelů neselže. Pokud něco selže, tak na tom modelu dojde vlastně k menšímu výbuchu. A je to potom jako v reálu. Takový model se potom může i potopit," říká Miloš Vácha.

Modelářství, to je vášeň

V řadách modelářů vidíme převážně starší lidi. Jak se daří předávat tento koníček těm mladším?
„Dnešní mládež už se tomuto prostě nevěnuje. Říkáme, že dnes je mládež digitální. Většinou jsou našimi členy už lidí nad důchodem, takže vůbec nevíme, jak to bude dál pokračovat," doplňuje Miloš Vácha.

Martin Formánek se modelářství věnuje od útlého věku

„Pamatuji si, že jako malý kluk jsem šel okolo sporotvního letiště a tam jsem uviděl model letadla. Asi tam to všechno začalo. Pokud si dobře pamatuji, tak první jsem začal lepit prostě co šlo. Konstrukce, špejle, dřevíčka. A můj první model, to byl Komár. Bylo to na gumičku, natahovalo se to. Ale já jsem si jej potom asi za dva týdny rozsedl a to byl hrozný řev. Z toho mám takový prazážitek dodnes," směje se Martin Formánek.

Co na tom všem modeláře nejvíc láká?

„Že něco postavíte, vypustíte a pohybuje se to ve vzduchu. Jak se říká, ve vzduchu ještě žádné letadlo nezůstalo. Takže už jen to, že to letí a pohybuje se to tam, kam chcete a že se to dokáže vrátit na zem a přistát, tak to je fascinující. A postupně s věkem se nám ty modely zvětšují a prodražují. Už dosahují hodnoty, za které se dají koupit auta," říká Martin Formánek.

Jaký má nejnovější model ve své sbírce?
„Já mám teď obří model akrobatického speciálu Su-26m o rozpětí 2,8 metru. A pro nás modeláře, je to setkávání velmi důležité. Protože všichni modeláři to dělají proto, aby se mohli prezentovat a předvést. A zároveň chtějí samozřejmě rozšířit náš koníček mezi další lidi. A hlavně mládež. Protože to si myslím je dnes největší problém," dodává Martin Formánek.

Modeláři doufají, že jim počasí do konce léta a na podzim bude přát. Aby jejich letecká sezóna mohla být co nejdelší.

Spustit audio