V Proseči šijí zdravotní boty na české nohy

20. srpen 2020

Boty začal šít vyučený švec Pavel Němec v roce 1992 v garáži svého rodinného domu v Proseči. Dnes tam spoluvlastní firmu se 70 zaměstnanci známou po celé Evropě, která denně vyrobí okolo 800 párů zdravotní obuvi.

Příběh Pavla Němce a jeho kamaráda a spolupracovníka Romana Češky z Proseče je jako z amerického snu ale o zlatých českých ručičkách. V něm se sešla zručnost, píle, dobrý nápad, vytrvalost a zdravé sebevědomí.

V Proseči tehdy počátkem 90. let začínali s jedním typem zdravotních sandálů, které prodávali především na trzích a jarmarcích. O několik let později je napadlo oslovit společnost Santé, českého prodejce a výrobce zdravotní obuvi, a nabídli mu spolupráci. Dohodli se a jejich společné podnikání bylo hned tak úspěšné, že velmi brzy přestalo stačit i další celé uvolněné patro rodinného domku Pavla Němce.

Zdravotní mohou být i lodičky

Výrobna zdravotní obuvi v Proseči dnes sídlí v samostatných prostorách v malé továrně. Stále tam ale jejich asi 70 zaměstnanců vyrábí obuv ručně, od výběru a stříhání kůže, přes jejich šití, lepení, tvarování na kopytech, další obšívání až po kontrolu kvality a balení. Změnilo se ale to, že místo jednoho modelu sandálů mají v nabídce katalog výrobků o dvaceti stranách a je možné si vybrat obuv v desítkách různých barevných variant.

Bota se poprvé obšije, šít se bude ještě jednou, po lepení, aby co nejlépe držela

Na rozdíl od řady jiných výrobců bot, které se dají u nás koupit, v Proseči šijí boty především na míru českému zákazníkovi. Jak říká majitel společnosti Santé Dominik Šprunk nohy se u některých národů výrazně liší. Například my, Češi a Moravané, máme chodidla nejenom větší než třeba Italové, ale také širší.

A jak se výrobce zdravého obouvání dívá na nošení lodiček? I takové podle něj mohou být ve zdravotně bezproblémové variantě. Pokud chceme ale svým nohám co nejvíce prospět, ať už nosíme boty jakékoli, měli bychom se častěji přezouvat, svou obuv denně několikrát vyměnit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.