V Praze začíná romský festival Khamoro. Nabízí hudbu, tanec, filmy i bohoslužbu

27. květen 2013

Konec května v Praze už popatnácté patří festivalu Khamoro. Světový romský festival dnes zahájí promítání španělského filmu Alma Gitana. V celé řadě pražských klubů bude až do neděle 2. června znít moderní i tradiční hudba romský umělců.

„Festival je multižánrový, není jen hudební, ale má i řadu doprovodných akcí, odstartuje 27. května a potrvá do 2. června. Návštěvníci se mohou těšit na 300kilový dort přímo na náměstí Republiky, kde proběhne jeho živá instalace. Samozřejmě mohou dort ochutnat,“ zve na finální dezert Renata Horvátová z pořádající organizace Slovo 21.

Festival ale začne v duchovní rovině. Bohoslužba za pokojný život Romů se bude konat v kostele svatého Martina ve zdi.

„Kromě kněží tam vystoupí také rabín a imám, což jsme velmi rádi, protože Romové na celém světě mají různá vyznání. Nejsou to pouze katolíci nebo křesťané,“ říká Horvátová.

Za Česko vystoupí v hudební části festivalu skupina Kale, která představí nový repertoár. Chybět nebudou ale umělci z celého světa.

„Lidé se mohou těšit na tři koncerty gipsy jazzu, vystoupí dvě kapely z Francie, ze Španělska skupina Macarena Ramirez, která se předvede s ohnivým flamenkem,“ vyjmenovává Horvátová.

Během akce se budou promítat také tři filmy. Dva z nich jsou ze španělské produkce - Alma Gitana a Los Tarantos, jeden bude český.

„Děj snímku Los Tarantos je podobný hře Romeo a Julie. Je o dvou znepřátelených rodinách a intenzivní lásce mladých. Z české produkce to bude dokument Život a smrt v Tanvaldu,“ dodává Horvátová.

autor: jib
Spustit audio