V Praze večer vystoupí jamajské duo Sly a Robbie

9. srpen 2011

V pražském Lucerna Music Baru dnes večer vystoupí slavný jamajský bubeník Sly Dunbar a baskytarista Robbie Shakespeare. Tito hudebníci stojí za rytmickými základy velké části jamajské hudební produkce, ale spolupracovali také se světoznámými interprety od Boba Dylana až po Madonnu.

První část koncertu bude podle PR managera Lucerna Music Baru a hudebního publicisty Lukáše Kolíbala spíše instrumentální a Sly a Robbie předvedou svůj talent spolu s doprovodnou kapelou Taxi Gang.

Na pražský koncert si přivezli ale také zpěváka Junior Reida, který s nimi spolupracoval v projektu Black Uhuru. Tomu bude podle Kolíbala převážně patřit druhá část vystoupení.

Duo Sly a Robbie podle Kolíbala nejdříve sbíralo úspěchy pouze na Jamajce. Jejich hudbu si pak ale oblíbila skupina Rolling Stones, která je pozvala jako svou předkapelu do Spojených států.

Jamajští hudebníci se pak stali žádanými také mezi dalšími proslulými umělci.

„Přezdívá se jim rytmické duo. Jsou to baskytarista a bubeník, kteří tvoří instrumentální skladby a na instrumentální skladby tvoří zpěváci písničky. Říká se, že Sly a Robbie jich vytvořili za svoji kariéru přes 250 tisíc,“ vysvětluje Kolíbal.

Podle něj se jamajské duo vyznačuje osobitým stylem. Ten je prý možné rozeznat ve všech písních interpretů, pro něž rytmický základ složili.

Domnívá se také, že jsou výjimeční svou sehraností, jako neuvěřitelní experimentátoři předběhli svou dobu a i přes velké množství skladeb se jim podařilo udržet kvalitu.

autoři: tpa , Kristina Winklerová , Dalibor Zíta
Spustit audio