V pondělí jsme přivítali historika architektury

21. leden 2013

Naším hostem totiž byl Benjamin Fragner.

Benjamin Fragner je ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT, syn slavného architekta Jaroslava Fragnera a člen významného pražského rodu.
Proč je třeba ochraňovat průmyslové památky a o co jsme přišli, když bylo zbořeno nádraží Těšnov? I na to se na Dvojce ČRo ptala moderátorka Daniela Brůhová.


PhDr. Benjamin Fragner (*5. ledna 1945, Praha)
Je historik architektury, věnuje se ochraně a proměnám průmyslových staveb. Od roku 2002 je ředitelem Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT, které se od roku 2010 stalo součástí Fakulty architektury. Absolvoval Fakultu sociálních věd UK, působil např. jako redaktor a posléze šéfredaktor Technického magazínu a Fóra architektury a stavitelství. V roce 1986 byl zakladatelem Sekce ochrany průmyslového dědictví při Národním technickém muzeu, jejíž první výstava „Industriální architektura – nevyužité dědictví“ přinesla první příklady konverzí. Na AMU, kde je zapojen do projektu vyhledávání netradičních prostorů pro uměleckou tvorbu nebo členství v komisi ministerstva kultury pro hodnocení návrhů na prohlášení nemovitých věcí za kulturní památku (za oblast průmyslového dědictví).
Zdroj: Národní technické muzeum


autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.