V Plzni byla vytvořena replika náhrobku malíře Josefa Šímy

4. březen 2021 11:00, aktualizováno

Na Střední uměleckoprůmyslové škole a Základní umělecké škole Zámeček v Plzni vytvořili repliku náhrobku malíře Josefa Šímy.

„Jde o repliku původního náhrobku, který byl na hřbitově v Thiais a který tam už není. A my jsme se rozhodli, že se budeme ucházet o možnost tu repliku tam vytvořit,“ řekla pedagožka a vedoucí celého projektu Eva Bednářová ze Střední uměleckoprůmyslové školy a Základní umělecké školy Zámeček v Plzni.

Josef Šíma se narodil v Jaroměři v roce 1891. Studoval v Praze a v Brně. V roce 1920 odešel do Francie. Zde pracoval a žil až do své smrti v roce 1971. Proto je často považován za francouzského malíře a jeho jméno je psáno Joseph Sima.

Vytvoření repliky náhrobku malíře Josefa Šímy měl na starosti úspěšný absolvent školy Daniel Doležal. „Oslovila jsem ho proto, že byl jeden z nejlepších. Byl také vyhlášen řemeslníkem roku. Byl to vynikající student po všech stránkách,“ doplnila Eva Bednářová. Daniel Doležal pracoval pod odborným vedením Jaroslava Šindeláře ml. a Ondřeje Šindeláře.

Replika náhrobku malíře Josefa Šímy je z matné žuly. V současné době se dílo nachází stále v Plzni a jeho převoz do Paříže závisí na epidemiologické situaci.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio