V péči o psí chrup bychom měli začít už od štěňátka

15. únor 2013

Jak by měla vypadat správná péče o chrup psů a koček? Na to nám ve veterinární poradně odpověděla zvěrolékařka Denisa Gregorová. Více v neautorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkné dobré dopoledne vám od mikrofonu Dvojky Českého rozhlasu přeje Eva Kvasničková. Teď je 10 hodin a 6 minut a před námi je další společná hodinka magazínu Je jaká je, v níž se krátce po půl jedenácté podíváme do bavorské vesnice Mittenwald, kde se dozvíme o 300leté tradici výroby houslí. Teď se ale dozvíme něco jiného, a to jak pečovat o chrup našich čtyřnohých společníků. Tohle téma totiž vybrala paní doktorka Denisa Gregorová z Veterinární nemocnice AA-Vet, která je hostem naší dnešní Poradny pro chovatele. Dobrý den, paní doktorko.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Krásné dopoledne.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, jak důležitá je vlastně otázka ústní hygieny u psů a u koček? Věnují chovatelé péči o chrup dostatečnou péči?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě jak kteří. Samozřejmě musíme si všichni uvědomit, že je to celé o genetice jako u lidí. Je to genetika, takže velká plemena většinou tolik problémů s chrupem nemají. Malá plemena zase naopak, tam se objevuje hodně často především zubní kámen. Ten v podstatě vzniká tak, že se ukládá na zoubcích nejprve zubní plak, a to už klidně už od 2, 3 roku věku, a na ten zubní plak, který mineralizuje, se tím, že mineralizuje, tak vlastně tam vzniká zubní kámen, tam samozřejmě žijou s oblibou bakterie. Ten zubní kámen dráždí, dráždí ty dásně, a to je vlastně hlavní problém tady toho zubního kamene u pejsků. Není to jakoby takový ten nános toho, té vlastně hnědé barvy na těch zoubcích, který tak majitelé jakoby, vlastně přijdou majitelé a řeknou: "Máme hrozný problém, ty zoubky jsou hnědé ošklivé." To mně ani tak moc nevadí, vadí mně spíš, když ty dásně začínají být zarudlé a dostane se tam nějaká infekce. Ta infekce samozřejmě kvůli těm bakteriím přes ty dásně se může dostávat i do celého tělíčka. Tam pak samozřejmě už je velký problém, musíme to většinou řešit akutně, to znamená, uspíme toho pejska, je to taková spíš jako sedace a vyčistíme ten zubní kámen. Je spíš důležité, aby si majitelé uvědomili, že každé čištění zubního kamene je zásah do toho krevního oběhu, do toho krevního systému, protože se tam dostane spousta těch bakterií z toho zubního plaku, z toho zubního kamene. Takže nedoporučujeme nikdy tento zákrok kombinovat se zákrokem jiným, především v dutině břišní.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Většina z nás je tomu svému pejskovi nebo té své kočičce hodně nablízku, takže často se pohybují v takové té intimní zóně, čili je jasné, to s tím souvisí,kam teď mířím, a to je zápach z úst. Ten je určitě velkým problémem. Souvisí to také se zanedbanou péčí o chrup?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Stoprocentně, zápach z úst může být právě vlivem toho, že se vytvoří zubní kámen, tím, že se pejskovi zvětší mízní uzliny, které drénují právě tu oblast té mandibuly a vlastně celé té čelisti, tak tím my zjistíme, že je tam nějaký zánět a ten právě souvisí s přerůstáním bakterií a vzniká zápach z dutiny ústní. Občas se ale může stát a chodí mi i chovatelé, majitelé, kteří mají pejska se zuby v relativně pěkném stavu a stejně tam ten zápach z úst může být. Bývá to například vlivem přerůstání bakterií. Takže určitě můžu doporučit třeba nějaké ústní vody nebo nějaké tyčinky, které se teďka dělají právě tady na to žvýkání a na to, aby ty bakterie jakoby eliminovaly. Pokud ovšem toto nepomůže, někdy musíme sáhnout i k nějakým antibiotickým terapiím pro ty pejsky, protože jenom tak ty bakterie úplně vybijeme, aby zase ta tlamička krásně voněla.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdy vlastně začít s péčí o chrup? Je to jako u malých dětí, tedy čím dřív tím líp?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, určitě by se mělo začínat už od štěňátka. Asi bych určitě nebyla tak přísná na majitele právě třeba labradorů nebo těch větších plemen, ale u těch jorkšírků, čivav a těchto miniaturních plemen a právě plemen s tím krátkým čumáčkem, tam asi bych byla ráda, kdyby se začínalo už před půlrokem věku, klidně už i u malých štěňátek. Doporučuje se nejprve je vůbec zvyknout na to, že jim do té tlamičky strkáme třeba ruce, takže vzít si něco dobrého, nějakou konzervičku a snažit se po těch zoubcích nejprve pomalounku jezdit. Oni nemají moc trpělivosti, především ti úplně malinkatý pejsci. Co se týče kočiček, tam bych tak přísná nebyla, tam se bojím, že moc toho nedosáhneme, jo, u těch pejsků máme přeci jenom větší šanci, že se to naučí a že časem budou tolerovat třeba i zubní pastu nebo zubní kartáček. Co se týče, když máme většího pejska, spousta lidí říká: "Já jsem se s tím nikdy nesetkala a teďka najednou tady čtu, že bych měla čistit zoubky." Tam třeba stačí koupit si v lékárně obyčejnou gázu, ta gáza má takovou trošku tvrdší strukturu, je strukturovaná zkrátka, dát si jí jenom na prst, bez kartáčku, a tou gázou se snažit ten zubní plak z toho zoubku setřít. To by mělo pro začátek stačit a je to někdy i stejně účinné jako ten zubní kartáček a zubní pasta.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesně tak. Čili buďto na prst gázu nebo ten speciální prstový zubní kartáček, anebo pokud to už to ten náš pejsek snese, tak koupit speciální psí zubní kartáček. Jak se zubní pastou?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Zubní pasta je také psí, je zvlášť psí, je zvlášť i kočičí, takže tam je výhoda v tom, že ona je jednak enzymatický, jednak jsou tam různé příchutě masové a tak. Takže tam bych rozhodně nedoporučovala lidskou zubní pastu, buď teda bez ní a souhlasím s tím, že s tou zubní pastou to bude asi o něco lepší, protože přece jenom ty enzymy tam hrají svojí roli. Takže doporučuji koupit, mají to asi všude teďka na internetu, na veterinách, není problém to sehnat a zkusit to začít i třeba v pozdějším věku.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Důležitá otázka určitě je také jak často čistit? U lidí minimálně 2x denně, nejlépe po každém jídle, jak u pejsků?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, jednou denně samozřejmě by to mělo stačit. Jednou denně určitě, je to ideální, i 2x týdně bych odpustila majitelům. Já myslím, že to je paráda, když aspoň občas se o ty zoubky dokážou starat tím i třeba odhalí spoustu začínajících problémů v té dutině ústní sami.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro vaše dotazy právě v tuto chvíli otevíráme, milí posluchači, telefonní linky sem k nám do studia. Ptát se můžete paní doktorky Denisy Gregorové na všechno, co souvisí s péčí o chrup. Čísla zopakuji 221552525 nebo 221552424. Své dotazy můžete směřovat i na mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz a nebo je posílat ve formě SMS zprávy na číslo 9077704, tvar SMSky by měl být následující R2 JEJAKAJE a text vašeho dotazu. Službu provozuje ATS Praha a jedna SMSka vás bude stát 4 koruny, no a krom toho samozřejmě na našem webu 2.rozhlas.cz probíhá také chat.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy posloucháte dopolední vysílání Dvojky Českého rozhlasu. Teď je 10 hodin a 17 minut, no, a na telefonním čísle 221552525 už čeká jeden z vás posluchačů Dvojky Českého rozhlasu se zajímavým dotazem. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, dobrý den, prosím vás, já bych tak dotaz neměl, zdravím vás, váš věrný posluchač. Prosím vás pěkně, k poslednímu pořadu, jak jste měli před týdnem, jak kašlou kočičky, tak mám takový osvědčený prostředek, že normálně, když mně kočka začne kašlat, tak žádná chemie, normálně pravý včelí med, já jí to namažu na kožich, na hřbet, kam ona dosáhne hlavou, udělám to jeden den nebo dva dni, ona se olíže a všechen kašel je pryč. Všechno nachlazení a všechno se s tím vyléčí. A teďko, prosím vám, k těm pejskům, k těmto pejskům zase mám, ať to je chrup, na to zase je chleba, že jo, chleba se sádlem, ale ať to je třeba, že je cítit z úst jejich, takže normálně já mám víčka, když odvíčkovávám med, tak to dávám zvlášť a potom normálně preventivně tak jednou za tři dni udělám šišku a strčím jim to do krku. Oni jsou velice temperamentní, jsou zdraví, není jim cítit, protože ten med, ten propolis, no zkrátka tohle to všechno, ty ingredience, co potřebuje člověk. Tak to jsem vám jenom chtěl říct.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, my moc děkujeme. To byly samé užitečné a zajímavé rady a hlavně je vidět, že to máte odzkoušené, že na těch vašich psích společnících to všechno funguje. Necháme paní doktorku Gregorovou zareagovat. Děkujeme.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkujeme za velice zajímavou připomínku. Já s tím určitě souhlasím. Ve chvíli, kdy mě chodí nachlazení pejskové, kteří především tedy kašlou, u těch kočiček, tam je to spíš teda zánět průdušek nebo nějaké jakoby astma, to znamená, imunitně zprostředkované procesy, ale u těch pejsků, tam to má teda stejně odzkoušené jako vy. Souhlasím, majitelům vždycky doporučujeme u malých plemen jednu lžičku medu denně, u větších plemen potom i lžíci medu denně, protože rozhodně to funguje a nezbývá mi nic jiného než souhlasit.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jenom se šťouravě zeptám, nepřispívá potom ten cukr v medu zase k tvorbě zubních kazů u pejsků?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jo, no, tak nemělo by se to přehánět. Určitě, určitě ten med doporučuji především při nachlazení a stoprocentně, když jsme u toho zubního kazu, u pejsků je jich určitě podstatně méně než u lidí a myslím si, že právě ten nedostatek toho cukru na to má velký vliv, jelikož těm pejskům občas teda dáme nějakou piškotu nebo nějaké dobrůtky, ale teď už třeba dělají dobroty ze stoprocentního sušeného masa, kde teda cukr nemáme žádný a myslím si, že ten hlavní problém, který ti pejsci mají, právě vůbec není ten zubní kaz, ale právě maximálně zubní kámen a je to moc dobře, protože tomu přispívá správná výživa.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkuji za odpověď. Teď už je tu prostor pro další posluchačský telefonický dotaz. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobré dopoledne, tady je Kotlovská. Prosím vás, já jsem se chtěla zeptat, dávám svému pejskovi maltézákovi přípravek Plakue of a není mu cítit z pusy a pan doktor nás i pochválil, že nemá tolik zubního kamene. Jaký má názor paní doktorka na tento přípravek? Je sice drahý, ale dávám ho velice málo, je tam taková odměrčička, ale docela to jako asi myslím funguje. Tak se chci zeptat, jaký má na to názor, jestli to nějak třeba zase neškodí tomu pejskovi?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, obecně veškeré ty přípravky, které jakoby nám zmenšují ten obsah toho kamene a právě i ten zápach z úst, by neměly těm zvířatům nijak škodit. Tento přípravek je ze schránek korýšů, máme s ním zkušenosti dobré. Používá se téměř teďka ve všech veterinárních ordinacích a souhlasím s váma, že určitě svůj vliv má. V podstatě ten zubní kámen jako takový, on, když už tam vznikne, tak pak už ty přípravky tolik vliv nemají. Je vždycky doporučitelné a mnohem lepší ve chvíli, kdy buď ti pejsci mají ještě zoubky zdravé a nebo je vyčistíme právě tím zubním ultrazvukem, tak používat různé ty vody, právě tady ty prášky, přípravky proti tomu zubnímu kamenu, proti tomu zápachu z úst, začít zavčasu než se tam ten zubní kámen udělá, protože ve chvíli, kdy už se tam udělá, tak už jsme strašně moc limitovaní právě tím, že ta vrstva toho kamene většinou nejde sundat. Občas dříve se používalo sundavání mechanické. Myslím si, že má svoje opodstatnění, dnes to po mně spousta chovatelů si žádá, nicméně neodstraní se ty bakterie úplně velice dobře a ten zubní kámen se tam zase vrací. Takže doporučuji spíš používat ten ultrazvuk a právě, abychom se tomu vyhli, tak tyto zubní přípravky a čistit, čistit.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za odpověď a ještě stihneme poslední telefonický dotaz. Pěkné dopoledne vám přejeme.
osoba
--------------------
Dobrý dopoledne. Já bych chtěl jenom názor paní doktorky. Máme kříženečka jo, je to větší, je jako větší a máme ho 13 let. Má perfektní zuby, sice má je jemně zahnědlý, ale manželka od malička suší vždycky, když zbude chleba, tak suší chleba a dává mu po každým jídle, ten pes se naučil, že třeba sní dva malinký krajíčky tohoto sušenýho tvrdýho chleba a má zuby úplně perfektní ve 13 letech. Sice trochu zahnědlý, ale má je krásný. Tak bych chtěl slyšet názor paní doktorky. Děkuji vám.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vám děkuji za zavolání, protože teď jste mi právě vzal otázku, kterou jsem chtěla paní doktorce položit, jak je to právě s tím sušeným chlebem, jestli ho doporučujete?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Já jsem pro, já jsem pro, je to spíš taková forma mechanické očisty, to znamená stejně jak jsme se bavili o té gázičce a tak. Ale je to forma velice nenásilná právě pro ty pejsky, kteří odmítají si nechat do té tlamičky sáhnout, si myslím, že to je výborná babská rada, která funguje. Takže doporučuju.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nebo různé ty žvýkací plátky, všechno možné.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě, určitě, tohle se dá taky použít, ale suchý chleba jako takový si myslím, že funguje velice dobře. Ono samozřejmě u těch pejsků, kteří už mají třeba těch zoubků méně, tak tam musíme být velice opatrní, protože ty zoubky buď těm pejskům můžou samovolně padat nebo potom, když jim čistíme zoubky, tak je potřeba některé z těch zoubků vytrhnout. Majitelé by se toho neměli bát, protože ti pejsci normálně můžou fungovat, i když v té tlamičce skoro žádný zoubek nemají. Tam pak ale už s tímto chlebem třeba v tom pozdějším věku opatrně, ale jestli pán má pejska ve formě, tak jenom doporučuju.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě úplně poslední dotaz v krátkosti. My lidé máme 2x ročně preventivní prohlídku, jak často s pejskem?
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
S pejskem většinou tohle to všechno obstarává ta vakcinace, to znamená, že při vakcinaci by se vás veterinář měl zeptat na ouška, na zoubky, na to, jestli pejsek hodně pije, hodně čůrá a především my chovatelé, kterým se počítám i já, já taky mám pejska, měli bychom chodit pravidelně na ty vakcinace, i když vzteklina se očkuje jednou za tři roky, infekční choroby se očkují pravidelně, každoročně a doporučuji opravdu tohle to nezanedbávat, protože není to o té vakcinaci jako takové, ta je samozřejmě důležitá. V tom pozdějším věku už třeba zase ty protilátky už ti psi jsou tak proočkovaní, ale hlavně si s tím veterinářem popovídáme, řekneme, co pejskovi schází a přijdeme společně na spoustu neduhů a můžeme je zavčasu řešit.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Své další otázky a případné problémy můžete, milí posluchači, konzultovat s paní doktorkou Denisou Gregorovou z Veterinární nemocnice AA-Vet, která byla naším hostem v dnešní Chovatelské poradně. Děkuji vám za návštěvu.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkuji za pozvání.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A od této chvíle tedy můžete své otázky klást na našem chatu, najděte si webové stránky 2.rozhlas.cz, kde tento chat probíhá. Hezký den a na slyšenou.
MVDr. Denisa GREGOROVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka