V pálení jsme šampioni. Majitel palírny se do Vánoc nezastaví
Letošní velká úroda ovoce nahrává palírnám. Například palírna ve Žlebských Chvalovicích jede podle svého majitele Jaroslava Kutílka i šestnáct hodin denně, a tak to bude minimálně do Vánoc.
„Nejdřív se pálí letní hrušky, pak podzimní a zimní hrušky. Následují ryngle a mirabelky, na Vánoce bude slivovice ze švestek, a teprve po nich přijdou na řadu jablka. Za celou zimu se opravdu nezastavíme,“ říká Jaroslav Kutílek.
Jak vzniká pálenka
Přebrané ovoce od pěstitelů se nakrouhá, smíchá se s kvasinkami a čerpá do obrovských tanků. Ty jsou pod mírným přetlakem, aby se tam nedostal vzduch.“ Kvašením odejde CO2, po vykvašení se směs rozčeří a čerpá přímo do předehřívacích kotlů na vypálení. Kotle máme dva – surovinový a rektifikační. Celá aparatura je z mědi,“ vysvětluje majitel Palírny a pivovaru Žlebské Chvalovice Jaroslav Kutílek.
V pálení jsme šampioni
Tradice pálení je v naší zemi velmi stará. „Zákon o úlevách pro pěstitele platí už od doby vlády Marie Terezie. Už tehdy bylo možné ovoce vypálit s nižší daní. To se na štěstí daří dodnes. Proto je pálení v rozkvětu a přibývají nové pálenice,“ říká Jaroslav Kutílek. Nejraději má dobrou jablkovici, kterou nechává dva roky zrát v dubových sudech.
Jaroslav Kutílek založil palírnu ve Žlebských Chvalovicích v roce 1993 se svým otcem. Začínali úplně od píky. Od zkušené lety prověřené firmy na Moravě koupili technologii a odjeli na školení do Brna k paní Cimbálníkové, která vaří celý život destiláty na Moravě. Kutílkovi pálili nejdřív z vlastního kvasu, teprve později se odvážili skutečně začít podnikat. Dnes se mohou pochlubit několika tituly Šampion koštu, což je celorepubliková soutěž o nejlépe hodnocený destilát.
K palírně přidali pivovar
Pivovar vybudoval Jaroslav Kutílek ve Žlebských Chvalovicích v roce 2010. „Založil jsem ho proto, abychom měli celoročně co dělat. V zimě pálíme, v létě vaříme pivo a pořádáme spoustu akcí pro lidi,“ zve do Žlebských Chvalovic Jaroslav Kutílek.
Pivo ho naučil vařit kamarád sládek. A zadarmo. Proto i Jaroslav Kutílek rád učí vařit pivo ostatní, s žádnou recepturou se netají. Dokonce díky němu vznikl pivovar v Maďarsku a na Ukrajině.
Ve Žlebských Chvalovicích si pěstují dokonce vlastní chmel. Právě z něj bude Jaroslav Kutílek vařit slavnostní vánoční várku tzv. Zelený chmel.
Související
-
Ovoce je dost, palírny čekají dobrou sezónu
Úroda ovoce v Pardubickém kraji letos předčila očekávání a pěstitelské palírny mají mnohem víc práce než loni, kdy úrodu zničily jarní mrazy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.