V pálení jsme šampioni. Majitel palírny se do Vánoc nezastaví

18. říjen 2018
Hruškovice obsahuje moc alkoholu, musí se zředit kvalitní vodou

Letošní velká úroda ovoce nahrává palírnám. Například palírna ve Žlebských Chvalovicích jede podle svého majitele Jaroslava Kutílka i šestnáct hodin denně, a tak to bude minimálně do Vánoc.

„Nejdřív se pálí letní hrušky, pak podzimní a zimní hrušky. Následují ryngle a mirabelky, na Vánoce bude slivovice ze švestek, a teprve po nich přijdou na řadu jablka. Za celou zimu se opravdu nezastavíme,“ říká Jaroslav Kutílek.

Jak vzniká pálenka

Přebrané ovoce od pěstitelů se nakrouhá, smíchá se s kvasinkami a čerpá do obrovských tanků. Ty jsou pod mírným přetlakem, aby se tam nedostal vzduch.“ Kvašením odejde CO2, po vykvašení se směs rozčeří a čerpá přímo do předehřívacích kotlů na vypálení. Kotle máme dva – surovinový a rektifikační. Celá aparatura je z mědi,“ vysvětluje majitel Palírny a pivovaru Žlebské Chvalovice Jaroslav Kutílek.

V pálení jsme šampioni

Tradice pálení je v naší zemi velmi stará. „Zákon o úlevách pro pěstitele platí už od doby vlády Marie Terezie. Už tehdy bylo možné ovoce vypálit s nižší daní. To se na štěstí daří dodnes. Proto je pálení v rozkvětu a přibývají nové pálenice,“ říká Jaroslav Kutílek. Nejraději má dobrou jablkovici, kterou nechává dva roky zrát v dubových sudech.

Palírna a pivovar Žlebské Chvalovice

Jaroslav Kutílek založil palírnu ve Žlebských Chvalovicích v roce 1993 se svým otcem. Začínali úplně od píky.  Od zkušené lety prověřené firmy na Moravě koupili technologii a odjeli na školení do Brna k paní Cimbálníkové, která vaří celý život destiláty na Moravě. Kutílkovi pálili nejdřív z vlastního kvasu, teprve později se odvážili skutečně začít podnikat. Dnes se mohou pochlubit několika tituly Šampion koštu, což je celorepubliková soutěž o nejlépe hodnocený destilát.

K palírně přidali pivovar

Pivovar vybudoval Jaroslav Kutílek ve Žlebských Chvalovicích v roce 2010. „Založil jsem ho proto, abychom měli celoročně co dělat. V zimě pálíme, v létě vaříme pivo a pořádáme spoustu akcí pro lidi,“ zve do Žlebských Chvalovic Jaroslav Kutílek.

Pivo ho naučil vařit kamarád sládek. A zadarmo. Proto i Jaroslav Kutílek rád učí vařit pivo ostatní, s žádnou recepturou se netají.  Dokonce díky němu vznikl pivovar v Maďarsku a na Ukrajině. 

Ve Žlebských Chvalovicích si pěstují dokonce vlastní chmel. Právě z něj bude Jaroslav Kutílek vařit slavnostní vánoční várku tzv. Zelený chmel.

Pivovar ve Žlebských Chvalovicích vznikl v roce 2008
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.