V Otěvěku, místní části Trhových Svinů, vzniká nový chodník. Cesta na zastávky bude bezpečnější

3. duben 2024 11:39

Nové veřejné osvětlení, křižovatka a hlavně chodník vzniknou v trhosvinenské místní části Otěvěk na Českobudějovicku. Stavaři prodlouží stávající chodník vedoucí z Trhových Svinů na okraj Otěvěku až k tamním autobusovým zastávkám. Cílem je hlavně větší bezpečnost pro pěší. Zhruba po tři měsíce ale budou provoz na frekventovaném místě řídit semafory.

„Řidiči jsou neohleduplní, jezdí tady jak blázni, i když je tu třicítka. Chodník bude určitě super,“ říká pan Radek, který bydlí přímo u hlavní silnice II/156. Nový chodník povede jen pár metrů od jeho domu.

Zároveň má ale obavy, jak samotná stavba na silnici ovlivní provoz. „Myslím si, že ráno při cestě do práce to tak hrozné nebude, ale co se týká odpoledních směn a návratů domů z práce, to bude asi docela tragické,“ komentuje.

Že je doprava v Otěvěku velmi silná, potvrzuje i pan Vladislav, který bydlí naproti. „Katastrofální, šílené. Je tu třicítka, kterou nikdo nedodržuje. Teď tady bude semafor, tak to konečně bude trochu fungovat. Semafor asi bude mít vliv, ale to je zase jenom otázka doby té stavby,“ popisuje.

Čtěte také

Chodník vedoucí jen na okraj Otěvěku město Trhové Sviny postavilo v roce 2014. Teď ho prodlouží o několik stovek metrů dál. Radnice dlouho čekala na získání vhodné dotace. „Je to akce za 14 milionů, přičemž evropská dotace je necelých devět milionů. Rekonstrukcí projde ještě stávající křižovatka a obě zastávky,“ uvádí starosta David Štojdl.

Silnice přes Otěvěk je hlavním tahem z Českých Budějovic do Nových Hradů. Stavba potrvá přibližně do poloviny července. Po celou dobu by měly dopravu řídit semafory. „Věřím, že všechno poběží rychle a že to bude ku prospěchu. Možná to dopravní značení zapříčiní i to, že tady řidiči budou jezdit tou padesátkou, respektive třicítkou, kterou by měli,“ dodává David Štojdl.

Výrazné zlepšení dopravní situace by měl přinést hlavně severní obchvat Trhových Svinů, který připravuje Jihočeský kraj. Jeho stavba by podle posledních informací měla začít v roce 2026.

Spustit audio

Související