V Ostravě začíná Mezinárodní festival outdoorových filmů

16. říjen 2009

Do Ostravy se po roce vrací Mezinárodní festival outdoorových filmů. Patří mezi největší putovní festivaly v České republice. Letos je to již jeho sedmý ročník a poputuje celkem do 22 měst. Slavnostní zahájení filmové přehlídky proběhne dnes v ostravském kině Vesmír od 17:30.

Festival nabídne například záběry valících se lavin, medvědů bojujících o ulovenou rybu či pohled na extrémní výkony horolezců. Pořadatelé až do 5. prosince promítnou ve dvou desítkách měst téměř sedm desítek soutěžních filmů z 13 zemí. Jak říká ředitel festivalu Jiří Kráčalík, filmy jsou rozděleny do čtyř kategorií.

"Jednou kategorií jsou sportovní filmy, mimo filmů o horách a vodě, což jsou další dvě samostatné kategorie. Vodní sportovní film nabídne například snímky o raftingu, vodáctví, potápění, podvodní speleologii nebo jachtingu. Poslední kategorií je cestopisný film," upřesnil Kráčalík.

Největší putovní festival v České republice zůstane v moravskoslezské metropoli nepřetržitě 14 dní. Celkem ale přehlídka potrvá více než tři měsíce. "Bude to celkem 109 dní, 314 filmových hodin a taková perlička - festival v rámci celé republiky urazí 4570 kilometrů," dodává ředitel festivalu.

Na vítěze každé kategorie čeká hlavní cena 400.000 korun. Nejlepší snímky porota vyhlásí 5. prosince v pražském kině Atlas. Veškeré informace o festivalu a o městech, která navštíví, najdete na stránkách www.mfof.cz.

Jiří Kráčalík byl také hostem dnešního Koktejlu Kateřiny Huberové. Pořad si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autoři: tif , Jana Hovjacká
Spustit audio