V Ostravě vznikne nové výzkumné centrum pro buněčnou terapii

30. leden 2018

Lékařská fakulta Ostravské univerzity chystá nové Výzkumné a vývojové centrum pro buněčnou terapii. Má stát zhruba 60 milionů korun. Modernější zázemí tam najdou vědci, kteří dnes pracují v laboratořích Fakultní nemocnice Ostrava. Lepší podmínky jim mají pomoci zrychlit výzkum kmenových buněk pro léčbu rakoviny.

„Tady je naše biobanka. Zde shromažďujeme vzorky od pacientů a dárců,“ říká vedoucí výzkumného týmu Michal Šimíček. „Co nás v současné době nejvíce trápí, je počet lidí. Náš tým se skládá z pěti až šesti pracovníků. V budoucnu doufáme, že budeme moci náš tým rozšířit až na 20 lidí,“ věří vedoucí.

Michal Šimíček má za sebou několikaleté působení v zahraničí. „Byla to zajímavá zkušenost. Pracoval jsem například na univerzitě v Cambridge, kolegové byli nositelé Nobelových cen. Na druhou stranu tady v Ostravě nemocnice poskytuje úžasné zázemí a je tady obrovský potenciál, který je nutno využít,“ dodává.

Procházíme kolem místnosti s obřími lednicemi a členka výzkumného týmu Kateřina Grofková právě otevřela takový zvláštní šuplík. „To je vlastně průtokový cytometr, který je schopný izolovat buňky podle toho, jaké mají vlastnosti,“ popisuje. A co ji táhne dopředu? „To, že výsledky našeho výzkumu budou aplikovatelné také v klinice,“ dodává.

S Michalem Šimíčkem vcházíme do jedné z posledních laboratoří výzkumného centra. Zde dochází k poslednímu kroku, kdy se buňky geneticky modifikují.

Výzkumné centrum zatím funguje v jakémsi provizoriu. „Díky dotacím budeme v brzké době schopni pořídit novou infrastrukturu a zaměstnat další pracovníky. Rozhodně se budeme rozšiřovat – plánujeme vybudování vivária v rámci areálu lékařské fakulty, kde budeme schopni výsledky získané v laboratoři testovat na animálních modelech,“ říká Michal Šimíček.

Pokud vše půjde podle plánu, výsledky výzkumu ostravských vědců by se k pacientům mohly dostat nejpozději do pěti let.

autor: stj
Spustit audio