V Ostravě se poprvé představí akce Pecha Kucha Night

20. srpen 2010

Akce Pecha Kucha Night poprvé zavítá do Ostravy. Večer složený z prezentací architektonických a designových projektů se odehraje zítra v prostorách dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic. Každý z patnácti vystupujících představí dvacet snímků a na komentář každého z nich bude mít dvacet vteřin. Akce začíná symbolicky ve 20:20. Vstup je volný, ale pořadatelé doporučují rezervovat si místo předem.

Večerní prezentace představí nápady známých i neznámých tvůrců z oblasti architektury, designu a fotografie. Následná debata o jejich projektech se pak leckdy protáhne až do rána. I proto se tato akce nazývá Pecha Kucha Night, tedy v překladu z japonštiny a angličtiny - noc, kdy si povídáme.

Ostrava se podle jednoho z pořadatelů Pavla Poloka může hned při premiéře těšit na zajímavé osobnosti. „Z těch největších hvězd bych určitě jmenoval Petra Babáka, jednoho z nejvýznamnějších grafických designérů u nás. Potom je to Jan Kadlas z architektonické kanceláře SIAL, která dělala letošní stánek České republiky pro EXPO,“ přiblížil Polok.

Vlastní prezentaci připravil také tým pro kandidaturu Ostravy na Evropské hlavní město kultury 2015. Původně se měla týkat pouze loga kandidatury, fotografie umouněného chlapce Daniela. Tvůrci se ale nakonec rozhodli představit celý projekt.

„Týká se to toho, jak funguje, o čem je a co by chtěl dokázat ten projekt Ostrava 2015 a jak vzniklo to jeho logo. Jde o to, aby to bylo především samozřejmě vtipné. Jsme tak nějak pochopili, že ty prezentace v rámci Pecha Kucha Night jsou zajímavé tím, že jsou vždy nějak odlehčené,“ dodává člen přípravného týmu Petr Sedláček.

Licence na Pecha Kucha Night pro ostravské pořadatele znamená také povinnost uspořádat během následujících dvanácti měsíců další tři prezentovací večery. Na nich se mohou objevit také zájemci z řad laické veřejnosti. Pokud pošlou návrh své prezentace a pořadatelé je vyberou, dostanou šanci představit divákům své nápady nebo třeba svého koníčka.

Co je Pecha Kucha Night

PechaKucha je nezaměnitelnou registrovanou značkou, kterou se letos podařilo ostravské skupině mladých z řad designérů, kulturních nadšenců a studentů oslovit vlastníky licence v Japonsku, kteří ocenili autentický a originální způsob podání přihlášky. Díky tomu se Ostrava dostala mezi vlastníky licence Pecha Kucha Night. A rozšířila tak počet pořadatelských měst na 323 po celém světě. Samotná licence je dána na jeden rok, během něhož musí vlastníci licence uspořádat čtyři PechaKucha Night.

Bližší podrobnosti najdete na www.pkno.cz.

Akci byl dnes věnován také dopolední Koktejl Kateřiny Huberové.

Logo
autoři: hup , tif , Michal Kliment
Spustit audio