V ordinacích nekončí emočně nestálí, ale spíše jejich partneři, připomíná psycholožka Marta Boučková

8. červen 2021

Někdy jsme šťastní a spokojení, jindy smutní a úzkostní. Lidem s emoční nestálostí se však tyto emoce mění tak rychle, že jim ani pocit štěstí dlouho nevydrží, popsala emoční nestálost psycholožka Marta Boučková.

„V partnerských vztazích se jim říká hledači věčného štěstí. Neustále se zamilovávají, ale za chvíli dospějí k tomu, že to není to pravé ořechové a jdou dál,“ přiblížila problém psycholožka Marta Boučková.

Hned si vás chce vzít a vyžaduje pozornost

Uvědomují si lidé, že jsou emočně nestálí? „Většinou si to neuvědomí, dokud nepodstoupí psychoterapii. Do té se však nehrnou, věří svému vidění světa. Vztah s nimi je zpočátku úžasný, nejdřív nebe a pak peklo. K psychologovi většinou nemíří oni, ale ti, kteří se s nimi zapletli.“

Jaké jsou varovné znaky, že je partner emočně nestabilní? „Do vztahu skočí rovnýma nohama. Hned si vás chce vzít. Tvrdí, že jste stvořeni jeden pro druhého. Bude na vás čekat před budovou s kyticí růží. Ale při drobné kritice dostanete radu: ber mě takového, jaký jsem. Vyžaduje také obrovské množství pozornosti,“ vypočítává varovné signály psycholožka Marta Boučková.

Jak se emoční nestálost diagnostikuje? Mění se emoční nestálost s věkem?

Spustit audio

Související