V Opočně se opět sešla téměř stovka sokolníků se svými dravci na tradičním mezinárodním setkání

9. říjen 2020 08:15

V Opočně na Rychnovsku se koná tradiční setkání sokolníků. Letos ale v jiném režimu, než na jaký jsou místní lidé zvyklí. Organizátoři totiž kvůli epidemiologické situaci museli zrušit celý doprovodný program a akce se musí obejít bez návštěvníků. I přesto dorazili sokolníci ze zahraničí, například z Holandska, Polska, Chorvatska a dalších zemí. Lov totiž nijak omezený není.

S Petrem Čermákem procházíme mezi dravými ptáky, je jich tu několik druhů. A jsem tu jediná, kdo není sokolník. Protože sem mají letos omezený vstup. Letošní sokolnické setkání je tak úplně jiné než v předchozích letech.

Čtěte také

„Ano, bohužel, je to jiné. Sokolnické Opočno bylo vždy takovou akcí nejen loveckou, ale i společenskou. Ovšem ona společenská stránka akce dnes prakticky neexistuje. Abychom vůbec mohli Sokolnické Opočno uspořádat, tak se vše rozdělilo na lov jednotlivých loveckých skupin, které jsou do 20 osob. A během celé akce se vůbec nepotkávají."

Loví se ve stejných revírech jako v loňském roce?
„Prostředí zůstává pro sokolníky a jejich dravce stejné. A je to především díky obrovské podpoře zdejších myslivců. Těm patří především veliké díky za to, že i v tak těžké době, jako je letošní rok, nám umožnili tuto akci udělat."

Čtěte také

Sokolník Václav Křemel nasazuje právě čepičku svému dravci. Je to samička orla skalního, která se jmenuje Maggie.
„Sokolničím už od roku 1996. Pro mne je to úžasný relax a vyčištění si hlavy od všech starostí. Zhruba každé tři dny se jdu do přírody projít s orlem. Proletí se a zkusí si zalovit. Loví víceméně vše, od zajíců a lišek až po nějaké slabší kusy srnčí zvěře."

A co pro něj představuje setkání sokolníků v Opočně?
„Jsem tu už po několikáté, je to již tradice. A je to pro mne vždy taková nejvyšší meta, kam se jako sokolník z normálního města dostat. Lovu zdar!"

Mezinárodní setkání sokolníků v Opočně

Poslední letošní lov sokolníků je v Opočně naplánovaný na sobotu 10. října. V neděli 11. října se potom sokolníci se svými dravci už budou vracet do svých domovů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související