V Norsku si zvolili pouze jeden možný způsob výchovy dětí, tvrdí spisovatelka

1. srpen 2018

Rozhlasová a televizní scénáristka, autorka, dramaturgyně. Hana Roguljič toho zvládá dost. V letošním roce ji navíc vyšla první knížka s názvem Norské děti. Příběh matky procházející krizí se odehrává v současném Norsku. Vychází také ze známého případu rodiny Michalákových a odebrání českých dětí.

„U nás se řeší, aby rodiče své děti netýrali, a necháváme na rodičích, jakým způsobem je vychovávají. Oproti tomu v Norsku se snaží zajistit štěstí pro všechny děti. Ale tam pro mě začíná problém, protože co je vlastně štěstí. Je opravdu tak problematické, když rodiče jsou nervóznější a jsou třeba jen trochu agresivnější? Myslím, že existují různé přístupy k výchově, ale Norsko si zvolilo pouze jeden z nich,“ říká autorka knihy Hana Roguljič.

Norsko je multikulturní zemí. Nastává pak tedy problém především pro lidi, kteří se přistěhují z jiných zemí. „Rozdíl je markantní, ale to neznamená, že se to netýká i Norů samotných, protože rodičovství je různé, i Norové mají různé názory a dostávají se tak do konfliktů se svou vlastní službou. I proto, že nevědí, jak se v takových případech chovat, když s ní přijdou do styku.“

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio