V Nočním proudu zazněl Magický hlas rebelky

12. červen 2014

Hostem středečního Nočního proudu 11. června Miloše Skalky byla filmová dokumentaristka Olga Sommerová, docentka pražské FAMU, a to především proto, že právě dokončila celovečerní dokumentární film Magický hlas rebelky, který je věnován Martě Kubišové. Snímek bude mít premiéru příští měsíc na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Pražská rodačka Olga Sommerová (rodným jménem Novotná, narozena 2. srpna 1949 ) absolvovala vysokoškolská studia v roce 1977 na katedře dokumentární tvorby pražské Filmové akademie múzických umění. Ve své filmové tvorbě se zabývá sociálními tématy a problematikou mezilidských vztahů, stejně jako významnými osobnostmi a fenomény společenského a uměleckého života, feminismem a nedávnou historií naší země. V letech 1991 – 2002 vyučovala na FAMU dokumentaristiku, od roku 1994 vedla na FAMU 8 let katedru dokumentární tvorby. V roce 1992 se stala předsedkyní Akademického senátu FAMU. V roce 1995 byla jmenována docentkou.

Na základě úspěšného filmu O čem sní ženy vydala tři stejnojmenné knihy rozhovorů a knihu O čem sní muži, které se staly bestsellery. Natočila kolem stovky filmů, za něž získala 40 prestižních cen na domácích a zahraničních filmových festivalech.

Výběr z její filmografie zahrnuje snímky jako: Konkurs na rok 2000 , S tebou, táto , Ty to překonáš , Zkus to dokázat , Baví mě vyhrávat, Máte rádi Smetanu?, Miluj bližního svého, Svobodný člověk Václav Malý, Netrpělivost srdce , Přítelkyně, Z domova domů, Máňa (cyklus OKO) , Václav Malý (cyklus GEN), Olga Havlová (cyklus GEN) a Jan Špáta (cyklus GEN).

K písni Život není pes, která je ve filmu Magický hlas rebelky hudební novinkou a současně duetem Marty Kubišové a Anety Langerová, režisérka řekla:

„Nechala jsem ji zkomponovat jako dialog zpěvaček dvou generací. Martina kariéra byla sestřelena okupačními tanky v jejích 27-ti letech, tedy v dnešním věku Anety Langerové. Proč právě tyto dvě zpěvačky? Loni se premiérově představily v muzikálu Touha jménem Einodis, který je příběhem životních osudů baronky Sidonie Nádherné, poslední majitelky zámku ve Vrchotových Janovicích. Sidonie byla múzou a milenkou rakouského literáta a novináře Karla Krause a přítelkyní básníka Rainera Maria Rilkeho. Oba za ní jezdili na zámek, jehož součástí byl též nádherný park, který Sidonie zvelebovala vlastníma rukama. Poté, co nacisté vytvořili v prostoru Benešovska cvičiště pro SS, vystěhovali obyvatelstvo, zabrali i zámek a Sidonie se musela vystěhovat do vedlejší vesnice. Po válce zabrali zámek ruští vojáci, kteří ho na rozdíl od Němců zdevastovali a Sidonie se už do zámku nikdy nevrátila. Před komunisty uprchla v roce 1949 do Anglie, kde po roce zemřela na rakovinu plic.“

V muzikálu Karla Štolby a Marty Skarlandtové je Marta zralou Sidonií, Aneta jejím alter egem, tedy mladou Sidonií. V dokumentárním filmu Magický hlas rebelky se téma Sidonie neustále vrací a vytváří paralelu s osudem Marty Kubišové, která se s komunistickou mocí střetla o 20 let později.

V Nočním proudu zazněly kromě duetu z dílny skladatele Petra Maláska a textaře Václava Kopty Život není pes i další písně Marty Kubišové, stejně jako oblíbení zahraniční interpreti režisérky filmu - Beatles, Rolling Stones, Paul Anka a Elvis Presley.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.