V Německu byli uvedeni do funkcí první noví rabíni od holocaustu

14. září 2006

Více než šedesát let od pádu nacismu byli v Německu do funkcí uvedeni tři noví rabíni. Ti absolvovali jediný seminář tohoto druhu v zemi našich západních sousedů. Není bez zajímavosti, že jedním z absolventů kolegia v Postupimi je Čech Tomáš Kučera. Ten bude rabínem v Mnichově.

Kromě Kučery získali titul magistra judaistických studií ještě Němec Daniel Alter a Jihoafričan Malcolm Mattitiani. Rektor postupimského kolegia Walter Homolka označil takzvanou ordinaci, tedy uvedení rabínů do funkce, za milník na cestě k renesanci židovství v Německu. Naposledy se v této zemi ordinace rabínů konala v roce 1940.

Podle místopředsedy Ústřední rady Židů v Německu Dietera Graumanna je ale zapotřebí "třicetkrát, čtyřicetkrát víc rabínů..." V současné době má ze 105 židovských obcí v Německu jen 30 svého rabína.

Zájemců o studium na postupimské škole Abrahama Geigera je přitom stále málo. V současné době kolegium navštěvuje 11 mužů a jedna žena. Čerstvé absolventy pozdravil spolkový prezident Horst Köhler, který ordinaci nových rabínů označil za mimořádnou událost.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio