V MHD v Benešově pojedou nové minibusy po jiných trasách a stavět i na 11 nových zastávkách

31. srpen 2020

Městská hromadná doprava v Benešově bude od od 1. září jezdit jinak. Tou nejzásadnější změnou je to, že místo dvou linek budou jezdit 3 a po jiných trasách.

Jak uvedl místostarosta Benešova Zdeněk Zahradníček (STAN), hlavním důvodem pro tuto změnu bylo zlepšit dostupnost centra města pro lidi z okrajových částí a nejbližšího okolí. Hodně jich totiž při cestě třeba k lékaři, na nádraží nebo na volnočasové aktivity jezdí autem a v Benešově tak v poslední době často dochází doslova k dopravním kolapsům. Nové linky mají hlavně ráno dětem zjednodušit cestu do školy a dospělým do práce, a odpoledne zase naopak ze škol a z práce domů. Mělo by být taky jednodušší dostat se k nádraží na rychlík do Prahy.

V souvislosti s tím vzniklo celkem 11 nových zastávek. Např. Buková Lhota, Marjánovice, Jiráskova ulice nebo Červené Vrchy. Linky jsou barevně rozlišené: jedna je oranžová, druhá zelená a ta třetí modrá. Oranžová má tuto trasu: (budu jmenovat jenom některé zastávky) Kaufland, Nezvalova, Nemocnice, Centrum, Pivovar a konečnou je zastávka U dopravního hřiště. Zelená linka jezdí od Mateřské školy Úsměv na Spořilově přes Technické služby, Centrum, Jiráskovu a Plavecký stadion do Mariánovic. A konečně modrá linka. Ta jede z Bukové a Vidlákovy Lhoty na Chlístov, Žabovřesky, Pekárny a U Topolu až do Mariánovic.)

V Benešově je také spousta poměrně úzkých uliček – např. v lokalitě Červené Vrchy. Právě proto tam jezdí na výše zmíněných třech linkách nové minibusy dopravce ČSAD Benešov.

Nová podoba MHD v Benešově startuje shodou okolností v době, kdy se staví dopravní terminál a zároveň se má stavět okružní křižovatka u Sokolovny. Je proto potřeba ze začátku počítat s drobnými komplikacemi. Každopádně veškeré informace k tomu najdete na webu města. Jsou tam už i výlukové jízdní řády, které potrvají až do konce roku.

Podrobnosti jsou i na https: https:https://www.benesov-city.cz/assets/File.ashx?id_org=219&id_dokumenty=90061

autor: Soňa Jindrová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio