V Malé Skále si připomněli 80 let od seskoku skupiny Clay na území Protektorátu, přijeli i synové slavných parašutistů

21. duben 2024 07:37

Repliky granátů a trhavin, vojenský průvod a pamětníci. Tak v sobotu 20. dubna vypadala vzpomínková akce připomínající československou parašutistickou skupinu Clay v Malé Skále u pomníku Čestmíra Šikoly.  Tříčlenný výsadek seskočil na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava před 80. lety.

Členy paradesantní skupiny Clay byli Čestmír Šikola, který se narodil v Mukařově nedaleko Malé Skály, dále Antonín Bartoš a Jiří Štokman. Skupina Clay byla vysazená 13. dubna 1944 u obce Hostišová na Zlínsku. Sbírala zpravodajské informace na severovýchodní Moravě a předávala je do Londýna. Z parašutistických skupin patřila Clay k nejúspěšnějším, podařilo se jí odeslat víc než 800 depeší. Spolupracovala taky s domácím odbojem.

„My jsme sem přijeli, protože jsme viděli leták a těšili jsme se na to, protože můj taťka se osobně zná se synem pana Šikoly, takže na takovéto akce jezdíme,“ prozradil jeden z návštěvníků, který se svým otcem jezdí na připomínky podobných historických událostí i do zahraničí.

Pietní akci připravilo vedení Malé Skály u pomníku Čestmíra Šikoly, který obec nechala postavit před deseti lety na počest 70. výročí vysazení paradesantní skupiny. Zástupci obce a spolek Rota Nazdar položili k památníku květiny a připomněli také činnost výsadkářů. Zúčastnili se i synové dvou členů skupiny Clay - Čestmír Šikola mladší a syn Antonína Bartoše.

V nedaleké sokolovně připravil spolek Rota Nazdar výstavu výzbroje a oblečení parašutistů a vojáků z druhé světové války. Lidé mohli vidět i ukázky historického sabotážního vybavení. „Máme tady trhaviny americké a britské produkce. Tady vidíte různé typy granátů od útočných po obranný, fosforový, máme tady magnetické miny, různé tipy rozněcovačů, nástražných systémů…“ přiblížil Dušan Klavík z Roty Nazdar. Vzpomínková akce v Malé Skále se koná každých pět let. V Hostišové se pořádá každoročně. 

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související