V londýnském Muzeu vědy zažijete fyziku i chemii na vlastní kůži

Následující příběh obsahuje v zásadě jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Mimořádně populární londýnské Muzeum vědy má novou a velmi povedenou interaktivní expozici. Co nepotěší, je, že vstup do oblíbené instituce, která v minulosti inspirovala celou řadu špičkových britských vědců, nově zpoplatnili. I tak určitě nová vzdělávací atrakce jménem Wonderlab přiláká davy návštěvníků.

„Myslím, že nejrychlejší je dřevěná, protože nejvíc klouže,” vysvětluje mi u třech stejně dlouhých klouzaček z různých materiálů dívenka, která spolu s kamarádkami testuje dráhy ostošest.

Taková je filosofie Muzea vědy, nestát před vitrínami, ale naopak si na všechno sáhnout a všechno si vyzkoušet. Ono označení „museum” je v tomto případě taky pěkně zavádějící.

Čtěte také

„Slavný fyzik Stephen Hawking tady coby dítě strávil dlouhé hodiny. Zbožňuju jeho citát, že naše instituce v něm podnítila fascinaci fyzikou. Jestliže jsme dokázali inspirovat jednoho z největších žijících vědců, pak to musíme dokázat i u stovek tisíc dnešních školáků,” říká ředitel vzdělávání londýnského Muzea vědy Tom O'Leary.

Nová expozice v londýnském Muzeu vědy nese jméno kontroverzního sponzora

Když je věda zábavná

Velmi rušno je třeba v sekci, kde se dětem ukazuje generátor blesků Nikoly Tesly, tedy lépe řečeno elektrického výboje. Na povel to tady má jedna z desítek zaměstnankyň muzea Naomi.

„Tohle vlastně vůbec není těžká práce. Člověk si užije skvělou zábavu. Zbožňuju vědu a mám ráda, když můžu hlavně dětem vědu atraktivním způsobem předvést. Jejich rozzářené oči jsou pro mě největší odměnou.“

U chemického baru je takových rozzářených očí hned několik párů. „Ta bublina s kouřem uvnitř se mi na ruce chvěje, je to jak želé!“ komentuje svůj zážitek s nadšením jeden z dětských návštěvníků.

Čtěte také

Škola hrou

„Pamatuju si, že když jsem byl dítě, tak věci, které mě bavily, jsem si zapamatoval. Co mě nudilo, se mi vykouřilo z hlavy,“ vzpomíná učitel Simon, který do Londýna přivezl děti z vesnické školy Greenfield v hrabství Somerset. Zábava je podle něj u vzdělávání naprosto klíčová.

„U čeho si děti užijí zábavu, toho budou chtít víc. To znamená učit se něco nového a ještě při tom zažívat radost. Ani si neuvědomí, že takové zážitky jim v hlavě zůstanou navždy,“ netají Simon své nadšení z koncepce muzea.

Chemická laboratoř baví lektorku i její posluchače

Jeden z jeho svěřenců, devítiletý rozumbrada Anthony mu dává zapravdu: „Abych byl upřímný, mě věda zrovna moc nebere. Ale když mě něco inspiruje, tak to pak začnu dělat.“

Kontroverzní sponzor

Upoutávku k Wonderlabu namluvil pro Science Museum sir David Attenborough, prý jeden z prvních návštěvníků nejstarších prostor muzea z roku 1931. Nová expozice stála 6 milionů liber, kromě vládní půjčky to byly hlavně sponzorské dary.

Čtěte také

Jako ten největší od norského Statoilu, jehož jméno navíc Wonderlab nese. Podle kritiků je spojení s firmou těžící fosilní paliva pro Muzeum vědy krajně nevhodné, stejně jako zavedení poplatku za vstup, který se ale naštěstí netýká školních exkurzí.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio