V legiovlaku získáte informace o našich předcích, kteří v cizině statečně bojovali za naši svobodu

20. srpen 2020 08:45

Ve Vamberku na Rychnovsku bude až do nedělního večera stát legiovlak. Návštěvníkům připomíná období let 1918 - 1920, kdy legionáři právě v takové soupravě cestovali po Transsibiřské magistrále. Kromě historie ale nabízí také možnost nahlédnout do osobních spisů jednotlivých mužů té doby a pomoct zjistit informace jejich potomkům.

Dědeček pana Vladimíra byl český legionář. A on se teď vypravil do legiovlaku na nádraží ve Vamberku, aby se o něm pokusil dozvědět něco víc.
„Našel jsem tu zajímavé informace. Dost dlouho jsem se pídil po tom, zjistit o dědečkovi nějaké podrobnosti a kde se přesně pohyboval, protože to jsem nevěděl."

Čtěte také

Ve starém legiovlaku jsme oslovili Jána Lukáče v dobové uniformě. Ten nahlíží do historie. Lidé za ním chodí a ptají se na své předky.
„Je to tak. Máme tady databázi legionářů a velmi často jsme při těch dotazech úspěšní. Stačí nám jen jméno a příjmení, datum a místo narození. A často jsme schopni dohledat opravdu velmi zajímavé informace. Případně zájemce odkážeme na další místa, kde ve svém pátrání mohou pokračovat."

Příjezd legiovlaku do Vamberka z části organizoval také místní Spolek přátel historie v čele s Vladimírem Sodomkou. Jaká je souvislost českých legionářů s naším krajem a konkrétně s Vamberkem?

Ve Vamberku se zastavil legiovlak. Přibližuje statečnost našich předků

„Celou tuto akci pořádáme v rámci letošního roku, který je zaměřen na téma Čechoslováci a Vamberáci v boji za vlast. A samozřejmě legionáři k nám patří. A je to i mé poděkování vůči mým prapraprastrýcům, kteří bojovali na východní frontě. Jeden z nich se už domů nevrátil a druhý prošel s legiemi celý svět a vrátil se jako hrdina ověnčený medailemi."

Čtěte také

Jsme v krejčovském vagoně, je tu samozřejmě zelené sukno a také vše, co je nutné k tomu, aby mohly vzniknout oděvy té doby.

A je tu také Tomáš Gal v legionářské uniformě, jako zástupce velitele legiovlaku. Ten nám upřesnil, kdo vlastně legionáři byli.
„Legionáři byli dobrovolníci, kteří bojovali za osamostatnění a vznik Československa v dobách Rakouska - Uherska. A legionáři se nazývají proto, že za naši svobodu bojovali v cizině."

Vlak křižoval Rusko po Transsibiřské magistrále

„Náš vlak je samozřejmě replika, protože v Rusku je jiný rozchod kolejí, takže tyto vagony jsou také sto let staré, ale pochází odtud. Uvnitř je připravena výstava podle dobových fotografií, materiálů a vzpomínek samotných vojáků," vysvětluje Tomáš Gal.

A ještě hned doplňuje.
„My máme ovšem ve vitrínkách originální památky po těch vojácích."

Legiovlak zůstane na nádraží ve Vamberku do neděle 23. srpna. Pak se přesune do sousedního Pardubického kraje a týden bude stát v Opatovicích nad Labem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související