V jihočeských Komařicích uvidíte Ušatou paní, zavzpomínáte na pivo, kterého jste se najedli, a užijete si masopust

19. únor 2023

Autor magazínu Vltavín Zdeněk Zajíček se s jihočeským historikem Janem Šimánkem vydává na další společnou cestu. Po Doudlebech, Trocnově a Střížově navštíví Komařice. Ty jsou pověstné nejen Ušatou paní, ale i masopustem.

Na zámku v Komařicích můžete spatřit zvláštní podobiznu takzvaného Ušatce, nebo také Ušaté paní. Váží se k ní dvě různé pověsti. Poslechněte si Vltavín z Komařic a zjistíte, jak to s ní bylo doopravdy.

Dále se dozvíte, že v jihočeské vesnici můžete zavzpomínat na pivo, kterého jste se najedli, a připomenete si tradici, která se tu dědí po mnoho pokolení, tradici masopustních masek a růžičkové koledy.

Tradiční růžičková koleda

Průvod růžičkové koledy, která patří mimo jiné ke Komařicím, tvoří dvanáct koledníků, svobodných mládenců – stejný počet jako Kristových apoštolů. Koledníci jsou svátečně oblečeni do tmavého obleku a bílé košile s červenou kravatou, která symbolizuje Kristovu krev. Opásáni jsou červenobílou šerpou, což jsou barvy země, ze které koleda pochází.

Koledníci mají na hlavách klobouky. Nahoře je pět, nebo sedm růžiček (symbol pěti ran Kristových, nebo Sedmibolestné Panny Marie) a jalovec (symbol trnové koruny). Na vlastním korpusu klobouku je 365 růžiček, v přestupném roce 366. Klobouk má červenobílé třásně jako symbol krve a potu Ježíše Krista.

Podoba klobouků se v jednotlivých obcích liší. Další variantou jsou například čtyři větší růže nahoře symbolizující roční období.

Spustit audio

Související