V jihlavské zoologické zahradě chovají speciální nelétající octomilky. Krmí jimi žabky pralesničky

Když nám doma nahnije nějaké ovoce, brzy kolem něj začnou létat malé mušky. Říká se jim octomilky, a v bytě je moc rádi nemáme, jsou otravné. A i když nekoušou, mohou přenášet nemoci. V jihlavské zoologické zahradě je dokonce sami chovají.

V jihlavské ZOO žije spousta zvířat, která si určitě ve výbězích a teráriích návštěvníci neprohlížejí, ale přesto tam jsou. V zázemí pavilonů ošetřovatelé chovají například octomilky. Slouží jako potrava žabkám pralesničkám a malým ještěrkám. "Je to druh nelétavých octomilek, abychom si nezamořili celé terárium," říká ošetřovatelka Lubomíra Ševčíková. Ukazuje PET láhev od limonády s uříznutým vrškem, ve které leze spousta malých octomilek. "Chovají se na zvláštních kaších. Skládá se ze spousty ingrediencí včetně kvasnic," říká s tím, že součástí kaše je určitě i ovoce. Právě ovoce láká nám známé létající octomilky.

Octomilky musí v ZOO množit po celý rok. Když už je jich láhev plná, odeberou ošetřovatelé část na další chov a ostatní zkrmí. "Máme v teráriu deset dendrobátek, a těm stačí půlka kávové lžičky octomilek," říká Lubomíra Ševčíková s tím, že octomilky dostávají žabky třikrát týdně. I když mušky nelétají, umí docela rychle utíkat. Aby se nerozběhly po teráriu dřív, než je žabky spořádají, promíchají je ošetřovatelé s vitamínovým práškem. To jim na chvilku pohyb znemožní.

Spustit audio