V Jemnici budou čerpat sílu váleční veteráni

23. červenec 2013

Do úterního Tandemu přijal pozvání Jan Herna, kastelán zámku v Jemnici. Jan Herna je členem vedení Řádu křižovníků s červeným srdcem, který bude mít jemnický zámek příštích padesát let ve svých rukou. Chce tu zbudovat vojenské muzeum a rekreační středisko a sanatorium pro válečné veterány.

„Jako bývalý záchranář vím, o co se jedná, a generální převor řádu byl sám na misi v Jugoslávii pod vlajkou OSN. Oba víme, v jakém stavu se vojáci vracejí do vlasti. Chceme, aby se tu zotavili, aby pak mohli další misi absolvovat úspěšně, a ve zdraví se vrátili domů,“ říká Jan Herna, dnes kastelán v Jemnici, který ve svém životě prošel řadou zaměstnání včetně zmíněného záchranáře, ale i hasiče, pyrotechnika nebo řidiče tramvaje.

Všechna povolání vykonával rád, byl vždycky v kontaktu s lidmi, kterým celý život pomáhá. Získal také např. Zlatou medaili MUDr. Jana Jánského Za dar krve, za záchranu života.
„Byli jsme tak vychováváni, já a bratři, že si máme pomáhat, a také ostatním. Já jsem např. už dlouhou dobu v kontaktu se sdružením v Jindřichově Hradci, které se jmenovalo Světluška, a které pomáhá dětem se zdravotním postižením,“dodává Herna.

Vojenští veteráni si budou v Jemnici léčit válečná zranění na těle i na duši.
„Sám vím, že je pro vojáky lepší léčit se v kolektivu kolegů, kteří prožili něco podobného jako oni sami, než ležet v civilní nemocnici. Navíc v Jemnici je krásné prostředí, ticho, kde se dobře odpočívá,“ říká jemnický kastelán, který teprve před měsícem opustil Prahu a přestěhoval se na Vysočinu.

V současné době je v jemnickém zámku otevřené vojenské muzeum, které se ale bude rozšiřovat, na zámku se kromě sanatoria pravděpodobně zřídí i bistro a možnost ubytování pro turisty.

Spustit audio