V iráckém městě Karbalá vrcholí shromáždění statisíců šíitských poutníků

17. srpen 2008

Statisíce šíitských věřících z Iráku i dalších částí muslimského světa dnes dokončují pouť v jihoiráckém městě Karbalá. Připomínají si výročí narození středověkého šíitského vůdce imáma Mahdího. Akce má ale také politický a bezpečnostní rozměr. Teroristé v uplynulých dnech při několika útocích zabili na 40 poutníků. Pro irácké úřady proto pouť představuje především mimořádná bezpečnostní opatření.

Ve městě Karbalá nesmějí už od pátku vyjíždět automobily. V pohotovosti je přes 40 tisíc vojáků a policistů. Včetně 2000 žen - čtvrteční masakr u Bagdádu provedený dvěma sebevražednými teroristkami ukázal, že je potřeba důkladně prohlížet i ženskou část poutníků. Tisíce věřících se navzdory až 50stupňovému vedru vydaly na pouť pěšky.

Imám Mahdí je jednou z nejzáhadnějších postav středověkého islámu. V čele šíitské komunity stanul v 9. století ve věku pěti let, když sunnitský panovník otrávil jeho otce. Zakrátko ale zmizel. Podle šíitské tradice je ale jen skrytý a jednou se vrátí na Zem, aby nastolil spravedlnost a pořádek.

autoři: mta , Břetislav Tureček
Spustit audio