V Indonésii byste se spíš než lidojedů měli bát orangutanů

4. srpen 2016

Co je pravdy na podobě Krále Ludvíka z Knihy džunglí? Pokyny pro to, co dělat, když ho potkáte, připomínají pokyny pro setkání s medvědem.

Orang utan znamená pralesní muž. Co dělat, když ho potkáte? „Nedívat se mu do očí. Samozřejmě nesahat na něj. Nedělat prudké pohyby. A pokud možno s tím pohybem, s jakým jste ho potkali, ho zase minout," popisuje Jan Kamír.

Palmový olej nesnáší

Orangutan sice patří spíš mezi ty mírumilovnější lidoopy, ale žije naprosto sám a pro svůj život potřebuje teritorium přibližně 1 km2. „Když mu do něj někdo vstoupí, a ještě ve skupině, tak neví, jak s tím naložit. Nechápe, proč tam jste.“ Navíc se před vámi může objevit celkem nečekaně.

„Dospělí samci mají rozpětí rukou až 3 m. Když se rozhoupou na větvích, jsou u vás coby dup.“ Orangutan bornejský patří mezi kriticky ohrožené druhy. Ohrožuje ho kácení pralesa kvůli plantážím na palmový olej. Navíc má zvláštní způsob rozmnožování.


Kanibalismus v Indonésii?
„Určitě tam kanibalismus byl a možná ještě je,“ říká Jan Kamír. „Není to ale tak, že by jeden kmen snědl druhý. Snažili se sníst jen náčelníka, jeho mozek. To byla síla kmene. Tím si ho podrobili... Takhle to tam už ale dneska nefunguje.“

Král Ludvík a kanibalové

„Samice je s mládětem až do 7 let. Během toho se ale vůbec nestýká se samcem. Počet rozmnožení vzhledem k věku je tak poměrně malý,“ vysvětluje Kamír. Jeho zviditelnění pomohl animovaný film Kniha džunglí. Král Ludvík je právě orangutan bornejský. V „hrané“ verzi z roku 2016 ho nahradil vyhynulý Gigantopithecus.

autoři: Václava Ledvinková , rota
Spustit audio