V horských oblastech se místy tvoří sněhové jazyky

22. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Náročnou noc mají za sebou silničáři na Bruntálsku. V regionu napadlo až 15 centimetrů nového sněhu a kvůli silnému větru se tvořily sněhové jazyky. Řidiči by měli být opatrní i během dne.

Na silnicích se řidiči mohou setkat s rozbředlým sněhem a na cestách nižších tříd ještě mohou ležet zbytky po pluhování. Do vyšších poloh by lidé neměli vyrážet bez sněhových řetězů.

„Na Rýmařovsko bych se bez řetězů určitě nepouštěl. Nenasněžilo tolik, ale vítr cesty zafoukával a tvořily se ty jazyky. Ale všechno je to teď průjezdné a dochází ke stahování sněhové kaše a k pluhování,“ potvrdil kolem 10:00 dispečer správy silnic Pavel Orság.

I na Opavsku na silnicích druhých a třetích tříd může ležet zledovatělá vrstva do pěti centimetrů a mohou se místy tvořit také sněhové jazyky. Také na Frýdecko-Místecku je na cestách krytých inertním posypem nutné počítat s ujetou vrstvou sněhu.

Navátý sníh zastavil na Opavsku železnici

Kvůli navátému sněhu nejezdí vlaky na části železniční trati mezi Suchdolem nad Odrou a Budišovem nad Budišovkou. V úseku mezi Vítkovem a Budišovem nahradily vlakové spoje autobusy. Omezení provozu potrvá patrně do dnešního poledne.

Kvůli problémům s navátým sněhem byla trať uzavřena už včera večer, kdy musely být nahrazeny čtyři spoje. Provoz pak byl znovu přerušen dnes časně ráno a výluka se patrně dotkne celkem tří spojů.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio