V horkých dnech je třeba pít aspoň jednou za hodinu
V úterý jsme se věnovali pitnému režimu a doporučení, co pít v horkých dnech. Více se dozvíte v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Krásná písnička, viďte, milí posluchači Dvojky Českého rozhlasu, Naďa Urbánková a Jiří Grossmann. Vstupujeme do dalšího hodiny dopoledního vysílání Je jaká je, již ještě jednou krásné dopoledne přeje Marie Retková. Za hodinku po 11 přivítáme dnešního hosta Zuzanu Pernicovou z Člověka v tísni, která působila v Etiopii 2 roky a právě se vrátila po dvouletém pobytu v Afghánistánu, kde koordinovala vzdělávací programy právě Člověka v tísni. No, ale teď to vezmeme velmi prakticky, je horko, mluví se o tom, kolik bychom toho měli vypít, jestli pít vodu, jestli pít bylinné čaje, jestli pít spíše vlažné nebo studené, o tom bych si ráda popovídala ve Spotřebitelské poradně s paní profesorkou Janou Dostálovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Dobrý den, paní profesorko.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkně vítám. Tak, jak se osvěžit v těch horkých dnech, kolik toho vypít, jaká jsou doporučení?
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Tak doporučení jsou různá. Já bych začala asi doporučením společnosti pro výživu, která formulovala výživová doporučení a tam se uvádí, že za normálních klimatických podmínek a za normální fyzické zátěže by člověk měl vypít 1,5 až 2 litry tekutin denně. Samozřejmě ale to předpokládá, že další vodu přijímáme v pokrmech, třeba v polévkách nebo když pijeme mléčné nápoje a podobně, no a také v ovoci a zelenině, protože tam je také velké množství vody. Tak zelenina okurka, ta má 90% vody, meloun taky a podobně. Takže za předpokladu, že se stravujeme pestře a i podle těch výživových doporučení nám stačí za normálních podmínek 1,5 maximálně 2 litry vody. Samozřejmě v těchto vedrech, která jsou a ještě asi nějaký den budou, bychom měli zkonzumovat té vody více a zase záleží na tom jak moc se pohybujeme, v jakém prostředí se pohybujeme, třeba když jsme v klimatizované místnosti, tak to zas až tak aktuální není.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, budeme si teď povídat i s vámi o tom, co pít, v jakých podobách, zda džusy, zda kávu, zda čaj, jestli slazené nápoje, co pijete, čím se osvěžujete v těchto horkých letních dnech? Budeme mluvit s paní profesorkou Janou Dostálovou a vy se můžete připojit 221552525 nebo 221552424 nebo můžete i poslat mail jejakaje@rozhlas.cz.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, povídáme ve Spotřebitelské poradně s paní profesorkou Janou Dostálovou a povídáme mi s vámi, můžete volat na 221552525 nebo 2424 na konci, a už tam slyším někoho dýchat, dobrý den. Vítáme, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den. Já jsem se chtěla zeptat, prosím vás, já mám otoky nohou, jak to mám s pitím udělat?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik pít, jak pít, děkuju mockrát za tento dotaz.
osoba
--------------------
Ano.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, určitě. A ještě jeden dotaz vezmeme, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den. Já bych měla takový dotaz, říkáte, že když jste v klimatizovaný místnosti, takže ta klimatizace člověka vysouší, že by teda měl víc pít, pak bych se chtěla zeptat, jestli se taky může pít, když se pije slabej pravej černej čas, když ten sáček místo do hrníčku, si dát do litrový sklenice vody, nechá se to jenom krátce obarvit ta voda a zalije se to mlékem, jestli tohle je vhodný nápoj? A pak, jestli se může taky, to je taky ještě dobrý, pít, když jsou, když je chornické onemocnění ledvin, třeba, když je tam chronický zánět ledvinových pánviček a je tam ještě cysta na té ledvině, kolik ten člověk může vypít těch tekutin a i když mu přitom otékají nohy, děkuji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju mockrát. Já jenom bych chtěla příští volající posluchače, paní profesorka Dostálová je výživářka není lékařka, čili tady to musíme vzít z tohoto hlediska. Paní profesorko, čili tam byly dva dotazy na ty otoky nohou.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
No, tak to už je v podstatě to, co říkala paní Retková, já nejsem lékař, já teda v podstatě bych doporučovala pro zdravou populaci, protože jakmile má někdo nějaké problémy, třeba otoky nohou, ony mohou být způsobeny ledvinovou chorobou, srdečními onemocněními, křečovými žílami, po úrazech otýkají. Čili tady doopravdy je dobré se poradit s lékařem a rovněž tak odpovím té paní druhé volající, co se týče těch ledvin, tak to je otázka tedy vyloženě na lékaře. Já teda se těm tekutinám budu věnovat z pohledu složení a vlivu teda na naše zdraví.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vezmeme ještě jeden telefonický dotaz. Tam tu klimatizaci si stále necháváme. Dobrý den, vítáme ve vysílání.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Skácelová, Brno. Já bych chtěla říct, já mám obrovskou a dobrou zkušenost jako s nápojem, který je nekalorický a je to ledová voda, limetka a máta čerstvá, to když se tam do toho natrhá, je to nádherně aromatický a je to úplně bezvadný. Ještě jsem nezkoušela, měla jsem ještě typ, že jako nakrájená okurka do ledové vody s ledem, že to je taky strašně dobrý, ale tady ta limetka s mátou a s ledovou vodou nebo s vodou s ledem, je to úžasný, je to opravdu strašně dobrý a je to osvěžující a je to bezvadný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme mockrát za tenhle ten typ. Ještě vezmeme jeden telefonát, aby nečekali posluchači. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, Louka Varnsdorf, je mi 72 let, ještě teda pracuju, na malý úvazek učím, teď ne o prázdninách, no a v těchto vedrech to dělám tak, že ráno piju silný černý čaj půllitr, to mi nahrazuje i kávu, kafe nepiju skoro vůbec. Během dne potom minerálku, především Magnezii, protože nemá sodní kationty ve velkém množství a tím pádem nezvyšuje tlak. A odpoledne a večer potom méně stupňové pivo, takže bych se chtěl zeptat, jestli to dělám dobře?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, už to tady píšu všechno, připomenu když tak paní profesorce. Děkujeme mockrát, že jste se s námi podělil o svůj pitný režim. Zdravíme do Varnsdorfu, na shledanou.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Tak já bych se vyjádřila k dotazům těch dvou posluchaček a jednoho posluchače, kteří vlastně nám dávali návod jak teda hasit žízeň. Tak, jestli si dobře vzpomínám, tak nejdříve to byl ten slabý čaj.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čaj s mlékem.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Čaj s mlékem, já teda k uhašení žízně bych volila čaj bez mléka, samozřejmě tím mlékem si obohatíme naše tělo o určité živiny, o vápník a tak dále, ale co se týče pitného režimu, tak tady to není nutné. Ono stačí, když pak konzumujete jogurty, sýry a podobně. Takže slabý čaj, zažene určitě žízeň lépe bez mléka, ale pokud vám chutná s mlékem, tak také nic proti tomu. Další byla ta voda s tou limetkou, to si myslím, že je taky velice dobrý prostředek.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A s mátou.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
A s mátou, k hašení žízně, protože vlastně prostřednictvím tohoto nápoje, stejně tak jako toho slabého čaje nepřijímáme žádnou energii.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A je to neslazené.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
A je to neslazené. Právě ta energie je z toho cukru, který je v těch slazených nápojích ve velkém množství. Já se k tomu ještě také vyjádřím. Takže jak teda slabý čaj, tak teda voda s mátou a limetkou jsou nápoje, které jsou vhodné na zahnání žízně. No, a co se týče toho dotazu na ten silný čaj, tak to záleží na tom, jak vám chutná, ale pro uhašení žízně je lépe ten slabší, ale když už vám to jako nahradí kávu, protože vlastně čaj obsahuje více kofeinu než káva, ale vzhledem k tomu, že většinou ten nálev máme u čaje zředěnější, tak přijmeme toho kofeinu méně, když si dáte silný, tak máte vlastně i povzbuzení pro vaší denní činnost. No, a u toho piva, tak to je nápoj také vhodný na zahnání žízně, ale tam si musíme uvědomit, že tam už je obsažena energie. Jednak energie z těch zbytkových cukrů, které tam jsou, které se tam dostávají teda z ječmene, no, a pak teda většina lidí si neuvědomuje, že velkým zdrojem energie je alkohol. Takže u toho pokud pijete nízkostupňové pivo, tak to není tak velký problém, ale i tam, když se toho piva vypije více, tak přijmeme poměrně hodně energie z toho alkoholu, protože alkohol nám dodá více energie vztaženo na jednotku hmotnosti než teda než cukr. Takže na to trochu pozor, ale tak asi jak jste to nastínil, tak si myslím, že ten pitný režim by byl v pořádku. Akorát bych měla trochu připomínku k té Magnezii, v té magnezii ty sodné ionty nejsou jako jsou v některých dalších vodách, které se prodávají jako stolní vody, já zde nebudu jmenovat značky, ale když už jsem na to narazila, tak je dobré, aby si spotřebitelé všimli na etiketě kolik ta minerální voda obsahuje sodíku. Některé toho sodíku mají poměrně velké množství a když se konzumuje velké množství vody, tak ten příjem rozhodně není zanedbatelný. Ale v té magnezii je zase poměrně velké množství hořčíku, ale ono všeho moc škodí. Takže já bych doporučovala tyto minerální vody spíše střídat a nepít v tak velkých množství jednu značku.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání, dlouho jste čekal nebo čekala, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, já jsem se vás chtěla zeptat ohledně, já jsem to zapla až teďko nějak, a chtěla jsem, protože mám stálé ty otoky na nohou a říkala mi paní doktorka, já nevím, že to je snad tukový nebo prostě nikdo se nemůže k tomu nijak vyjádřit přesně. Jestli se dá vůbec nějak takto pomoc s tím?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte tím pitným režimem? Tak to asi nastínit?
osoba
--------------------
No, pitný režim, víte, manžel mi říkal, že piju strašně moc vždycky, ale někdy to taky není tolik, ale piju, piju, tekutiny mám hodně a je to, není to nic špatného?
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Tak já samozřejmě se k tomu těžko vyjádřím, když i paní doktorka si není tak nějak úplně jistá, co doporučit. Ale záleží na tom, čemu říkáte moc piju. Rozhodně velké množství tekutin také dobré není i pro zdravého člověka. Takže takové to optimální množství je těch 1,5 litru, jak jsem říkala na začátku včetně teda vody z těch potravin a nápojů. V těchto vedrech samozřejmě větší, ale když někdo třeba pije 4, 5 i více litrů a nemá žádnou velkou fyzickou námahu, tak to už je také moc. Takže ono všeho moc škodí i těch tekutin.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Zdraví vás Liba ze Zlína.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.
osoba
--------------------
Chci říct naše zkušenosti, byla jsem s rodiči 2 roky v Číně a ba naopak v teple se pije teplý čaj, který zažene žízeň, protože to tělo má stejnou teplotu jako ten nápoj, je to pravda, máme to vyzkoušené, takže ledové nápoje spíš, když to někdo přehání, tak je to angina. Pak bych chtěla říct, že je velmi dobře a říkají to i lékaři, pivo je zdroj vitamínu, ale dobré ředit 1:1 ředit s vodou, to je další zkušenost, kterou máme velice dobrou. A potom je dobré, kdyby řekla vaše přednášející paní Jana, že se má popíjet, že podle Číňanů se má voda kousat, to znamená popíjet, když je ta řeka, která má zákruty, tak vyživuje celé to prostředí. To znamená, když já se napiju narychlo, tak zatížím žaludek a přetížím ledviny, ale když popíjím za ten den, tak je to pro to tělo velice přínosné. Děkuji pěkně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, my děkujeme, my děkujeme, na shledanou. A ještě jednoho posluchače vyslechneme, dobrý den. Dobrý den, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den, to jsem asi já?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jste to vy.
osoba
--------------------
Z Prahy a chtěla bych se zeptat, když piju ovocný čaj, třeba lesní směs nebo ty pytlíkový čaje, udělám si je do velký nádoby a piju jenom ten ovocný čaj, mezitím teda jenom proložím nějakou vodu, ale většinou teda ten ovocný čaj, jestli to není škodlivý jako, že se pije jedna a ta samá věc. Děkuju.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, děkujeme, paní profesorko, možná to vezmeme od konce, ty ovocné čaje?
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Tak ony u nás se prodávají čaje ovocné a pak teda čaje bylinné. Nevím, jestli vy pijete striktně ovocné nebo do toho jste započítala i ty bylinné, a tam je dobré ty čaje střídat, speciálně pokud jsou to teda ty bylinné nebo jsou, potom mohou být i směsi, protože lidé si myslí, že co je přírodní, to je zdravé, ale jako je obecně známo, že byliny jsou i jedovaté a ony i byliny, které nejsou přímo označovány jako jedovaté, tak určité složky, které působí negativně na naše zdraví, obsahují. Takže my bychom to neměli přehánět s čajem z jedné byliny a měli bychom je střídat a i ty ovocné samozřejmě také lépe střídat i z důvodů senzorických, že jo, že ta chuť se nám potom tak nějak už jakoby, tady u nápoje se nedá říct přejí, ale přepije.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přepije.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
To jsem poprvé použila jako nové slovo, ale je to tak. Takže já bych doporučila ovocné čaje ano, ale střídat a prokládat to zase třeba tou vodou, protože nejlepším nápojem je čistá voda, případně trochu ochucená, jak zmiňovala ta posluchačka na začátku.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A popíjet, jak říkala ta druhá posluchačka, ne pít najednou hodně vody?
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Tak určitě, to je zásada, která je známá i u nás. Já si vzpomínám, že jsem na jedné přednášce slyšela, že člověk není velbloud, takže rozhodně člověk se nemůže napít do zásoby, tak je dobré teda popíjet, nemusíme to přehánět, že, každý čtvrt hodiny není nutné pít, ale jednou tak za tu hodinku, dvě bychom v těchto vedrech teda rozhodně se měli napít. A já ještě, ono tady většinou jsou rady posluchačů, já jako jsem docela ráda, že posluchači jsou vzdělaní, protože vesměs doporučí dobré nápoje, ale zatím tady nepadla zmínka o slazených nápojích, které se teda také poměrně hodně pijí, hlavně děti, mládež a tady bych chtěla varovat před velkým množstvím pití slazených nápojů.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsou ty různé coly a tak.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
To jsou ty různé kolové nápoje, ale i nápoje ovocné, protože i vlastně v přírodních ovocných šťávách, obecně se říká džusy, je téměř 10 % cukru, a to je strašně velké množství, protože podle výživových doporučení Světové zdravotnické organizace by se mělo zkonzumovat denně asi 60 gramů jednoduchých cukrů, které jsou právě obsaženy v těch nápojích, i v těch přírodních, teda i v těch ovocných šťávách. A když je tam 10 %, to znamená 10 gramů ve 100 gramech, tak my, když vypijeme půllitr té šťávy nebo limonády, tak máme 50 gramů příjem cukru, což je strašně velké množství a zatěžuje to organismus hlavně teda tou nadbytečnou energií. Takže na to pozor, a tyto slazení nápoje konzumovat doopravdy velice málo a navíc u dětí a i u dospělých je riziko vzniku zubního kazu, protože když se tyto nápoje popíjí, tak vlastně ty zuby jsou stále ve styku s tím cukrem, který má takzvané kariogenní účinky, čili způsobuje zubní kaz.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní profesorko, ještě dvě věci bych s vámi ráda probrala, a to kávu a bublinkatou nebo nebublinkatou vodu?
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Tak, bublinkatá voda, já začnu těmi výhodami, nebudu jmenovat asi všechny, ty nevýhody také ne, ale ono lépe se zažene žízeň. Pokud je ta voda sycená, odborně říkáme sycená oxidem uhličitým, tak se lépe zažene žízeň a také tato voda má i delší trvanlivost, takže ona se i méně jednoduše řečeno kazí, ale odborníci na příjem nápojů, to já bych tady zmínila pana doktora Kožíška ze Státního zdravotního ústavu, ten nedoporučuje příliš pít sycených nápojů. Jednak při velkém množství ten oxid uhličitý, my se ho tak lehce nezbavíme a může způsobit nadýmání a potom také my vlastně se oxidu uhličitého zbavujeme dýcháním, a tady tou vodou si dodáváme vlastně metaboly, tak se říká odborně, kterého se normálně tělo zbavuje, takže ono to s tou sycenou vodou není až tak úplně v pořádku. Takže určité výhody to jsou, ale jsou nevýhody, takže to nepřehánět, lépe je ta voda nesycená.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, všeho v mírou. Ještě, prosím, jednu větu ke kávě.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
No, káva, pokud pijeme kávu třeba presso, speciálně nějaké presso piccolo, tak ta se samozřejmě do pitného režimu vůbec nezapočítává, protože ten objem tekutin je velice malý a na řadu spotřebitelů káva působí, dehydratuje, takže vlastně odvodňuje.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Odvodňuje, čili musíme ještě víc toho vypít.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Ještě víc navíc dodat, ano. Takže kávu ano, ale zase s mírou a do toho pitného režimu ji vlastně nezapočítáváme, pokud to není nějaká instantní káva, která je velice zředěná, protože tam potom ten objem vody, který přijmeme, je velký.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní profesorko, mockrát děkuju za to dnešní povídání. Připíjíme, pokud nás sledujete přes web kameru, zvedáme skleničku s čistou pramenitou vodou nebublinkatou.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Ano, máme čistou vodu nebublinkatou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A vám na zdraví, milí posluchači. Paní profesorka ještě chvilku zůstane na chatu na webu 2.rozhlas.cz, kdybyste případně měli ještě nějaký dotaz. Profesorka Jana Dostálová z VŠCHT. Na shledanou.
prof. Jana DOSTÁLOVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.