V hledišti nám tleskal Zdeněk Svěrák

Hosty čtvrtečního Tandemu byly Jiřina Pilátová a Marie Boháčková z Dětského domova Senožaty u Humpolce, který se zapojil do projektu Bav se a pomáhej. Nadace Terezy Maxové spolu s dalšími organizacemi tímto podporuje děti z dětských domovů po celé republice, aby se rozvíjely v tom, co je baví, a aby tím zároveň potěšily i ostatní.

„K Bav se a pomáhej jsme se dostali přes Nadaci Terezy Maxové, se kterou spolupracujeme už od 90. let, dostávali jsme od ní lístky na vážnou hudbu. A pak jsme na internetu narazili na tento nový projekt,“ vypráví Marie Boháčková, která je „duší“ divadelních představení, které v domově nacvičují, a na které také z projektu získali peníze.

„Mohli jsme si koupit pojízdné kulisy, nechat si ušít kostýmy, z peněz zaplatíme i cestu za našimi diváky“, vyjmenovává Marie výhody Bav se a pomáhej.

S divadelní hrou pak děti z DD Senožaty objíždějí domovy pro seniory nebo mateřské školky. Zvlášť v humpoleckém domově důchodců se na své senožatské herce vždycky moc těší, babičky a dědové je vítají napečenými koláči.

„Jednou jsem od kamarádky pana Svěráka získala jeho číslo, poslala jsem smskou pozvánku na naše představení, kde jsme hráli jeho hru. V rozhlase jsme pak slyšeli, že o tom mluví, a ještě víc jsme byli překvapení, když do hlediště přišel Zdeněk Svěrák i se svým vnukem. Jenom nás prosil, aby nemusel na jeviště“, vzpomíná s úsměvem na jedinečný zážitek Marie Boháčková.

Spustit audio