V hlavním městě Řecka mají jeden z největších stromů na světě

23. prosinec 2014

Vánoce nejsou v Řecku tak významným svátkem jako Velikonoce, kdy se taky dávají dárky. Vánoce jsou pro Řeky spíš svátky jídla a pití.

V Řecku se Vánoce slaví víc venku mezi lidmi, 24. prosince chodí děti na koledu, hrají na triangly a bubínky, zpívají a za odměnu pak dostávají drobné dárky.

K štědrovečerní večeři se v Řecku jedí mořské plody, třeba chobotnice. Ze sladkých jídel je známý Christopsomo (Kristův chléb) – to je něco podobného jako naše vánočka nebo mazanec.

Hlavní sváteční den je 25. prosince ráno, kdy si děti rozbalují dárky. Je to proto, že Vánoce jsou svátky narození Ježíška, a protože se narodil o půlnoci, dárky dostal až ráno.

Vánoční výzdoba v řeckém metru

Vánoční stromeček tu není tradiční ozdobou, do Řecka se tahle tradice dostává až v posledních desetiletích. V Athénách, hlavním městě Řecka, si to vynahradili a mají jeden z největších vánočních stromečku na světě.

Řekové mají ale jiný zvyk: na stůl dávají mističku se svěcenou vodou, v té je kříž jako symbol křesťanství a kolem větvičky bazalky. Každý den během vánočních svátků maminka vodou z téhle mističky vykropí každý pokoj, aby byl posvěcený.

Vánoční strom na náměstí Syntagma v řeckých Athénách

Sněhu v Řecku moc nebývá, trochu ho mají jen v severních částech Řecka a na horách. Zima je ale možná horší než u nás, protože od moře jde silný vlhký chlad.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka