V granulích pro psy měla číhat smrt

5. prosinec 2008
Pod kůži

Toxické granule údajně připravily o život psího miláčka jedné rodiny z Valašska. Výrobce krmiva přitom jakékoliv zavinění odmítá.

Milovníci psů by měli zbystřit. Představte si, že svého psa hýčkáte a staráte se o něj, jak nejlépe umíte. Koupíte mu granule, které má rád. Namísto slastného vrčení ale váš čtyřnohý přítel začne chřadnout a zemře. Vše ukazuje na to, že krmivo nebylo v pořádku. Jenže dokázat to není vůbec lehké. Takovou zkušenost mají i manželé Křížkovi z Valašského Meziříčí. Přišli tak o svého bulmastifa.

S Olgou Křížkovou jdeme na zahradě ke kotci, kde ji ještě nedávno radostně vítal bulmastif Aron. "Tady je ohrada, kde bydlel přes léto, přes zimu jsme ho měli doma. Pouštěli jsme ho, starali se o něj, měl se tady dobře," uvedla Olga Křížková. Při pohledu na prázdnou ohradu se paní Olga neubrání dojetí. "Stále mám špatný pocit, stále na něho myslím. Pojďte se podívat, tady za rohem má pomníček na místě, kde jsme ho pochovali," doplnila.

Aron zemřel 24. srpna 2007 údajně po toxických granulích. Trápení této rodiny z Valašského Meziříčí začalo v momentě, když Aronovi dali granule značky Eddy. Pár týdnů po jejich požití zemřel. "Je to stoprocentně po těch granulích," je přesvědčená paní Olga, která byla se svým Aronem do posledních chvil. "Vůbec nežral, jenom ležel. Ve sklepě vyhledával tmavé kouty ve tmě, kde by se schoval. Otekla mu celá tvář, jednu stranu už měl nadutou. Když jsem viděla, jak chřadne, tak jsem nemohla ani spát. Tenkrát jsem zhubla sedm kilo. Ráno jsem vstávala s takovou hrůzou," přiblížila neradostné chvíle Olga Křížková.

Nakonec zavolala veterináře, aby injekcí Aronovo trápení skončil. "Aron zemřel na otravu. Jak byly granule uvnitř plesnivé, dostal nějakou toxikaci, selhaly mu ledviny a všechno ostatní," řekla paní Olga. Teď už má Arona pouze na mnoha fotografiích, které nám pyšně ukazuje.

Křížkovi okamžitě kontaktovali firmu Extrudia, která granule Eddy vyrábí. "Zprvu nám řekli, že máme poslat veškerý nález zpátky a že nám vrátí peníze," řekla Olga Křížková a její manžel dodal, že firma pochybení připustila. "Bylo řečeno, že jsou si vědomi toho, že to bylo zapařené, a tím pádem se stalo, že se pes otrávil," řekl Jaromír Křížek. "Máme počkat, že se s námi vyrovnají, že nám to všechno vynahradí," doplnila paní Olga.

Jenže žádné odškodnění za smrt psího miláčka nepřicházelo. "Když jsem tam později volala, tak už mi nebrala telefon, už se nechala zapírat. Z pytlů mi nezbylo nic, ale měla jsem v misce. Když mi říkali, že s tím nemáme nic dělat, tak jsem to vzala na lehkou váhu a vysypala to do popelnice. Myslím, že to byla největší chyba, kterou jsem udělala," řekla Olga Křížková.

Její manžel se nakonec vypravil do sídla firmy Extrudia, kde chtěl vše řešit. Jednal s ním pan Horáček. "Ten nám stále dokolečka vysvětloval, že jsme si toho psa otrávili sami a že oni nejsou ničím vinni," naznačil výsledek tohoto pokusu Jaromír Křížek. Do soudních pří se s firmou pouštět nechtějí. Naději na nějaké odškodnění už vzdali. Vzpomínky na Arona, který byl osm let nefalšovaným členem jejich rodiny, jsou ale pořád živé. "Měli jsme ho všichni rádi. Zemřel zbytečně, protože to byl vitální pes, měl se dobře a ještě by tu pár roků žil," dodala Olga Křížková.

My nic, naše krmivo je čisté

Manželé Křížkovi jsou přesvědčeni, že jejich pes zemřel po požití granulí. Hmatatelný důkaz ale nemají, protože žádný vzorek krmiva si nenechali. Jaký je na to pohled výrobce - firmy Extrudia?

Získat stanovisko společnosti Extrudia chtělo nemálo trpělivosti. Nejprve zkoušíme volat na sekretariát firmy, chceme mluvit s panem Horáčkem, se kterým jednali i manželé Křížkovi. "Vyjádřil se, že nemá zájem o nějakou reportáž, tak je mi líto. Zkuste to tak za hodinu a půl," ozval se ženských hlas ve sluchátku. Dle pokynů sekretářky voláme znovu v přesně určený čas. "Pan inženýr to nebere, má poradu," řekla tentokrát sekretářka. K telefonu usedáme potřetí. "Samozřejmě že nezemřel kvůli granulím. Celá věc má spoustu aspektů, nebudu to rozebírat. Máte nějakou e-mailovou adresu?" ozval se nakonec v telefonu Pavel Hadiček.

E-mail skutečně dorazil. Pavel Horáček z firmy Extrudia v něm jakékoliv zavinění za smrt psa odmítá. "Neprodleně jsme prověřili veškeré výrobní postupy. Zejména hotové výrobky příslušných šarží. Týkalo se to jak našich archivovaných vzorků, tak výrobků dostupných v maloobchodní síti. Ani v jednom případě jsem neshledali závady," píše ve svém vyjádření Pavel Horáček.

Ve Valašském Meziříčí se setkáváme s veterinářem Miroslavem Kalichem, který Arona ošetřoval. A ten jednoznačně otravu potvrzuje. "Jednoznačně intoxikace. Krmivo, které dostával, bylo poškozeno. Buďto plísněmi nebo to bylo přehřáté. V tu dobu byla vedra. Buďto to bylo někde na slunci a žluklo to, k tomu ještě plísně. Takto znehodnocené," vysvětlil veterinář.

V e-mailu ovšem Pavel Horáček z firmy Extrudia zprávu veterináře zpochybňuje: "Vyjádření soukromého veterináře rovněž z Valašského Meziříčí je při vší úctě více méně popisem událostí, a to z pohledu manželů Křížkových." Navíc veterinář Miroslav Kalich dosvědčuje, že po granulích zemřel nejen bulmastif Aron, ale i další pes. "Vím o dvou případech, které byly ve stejnou dobu a krmeny stejným krmivem. U obou psů byla dehydratace organismu a totální selhání všech orgánů - ledviny, játra..." upřesnil Miroslav Kalich.

Po těchto zkušenostech chceme zjistit, jaké zkušenosti mají s granulemi Eddy ve zverimexech. Na obchůzku po valašských obchodech vyrážíme s Jaromírem Křížkem. Podle některých svědectví měly být granule staženy z prodeje. V žádném zverimexu se nám granule Eddy objevit nepodařilo.

Aron zemřel a manželům Křížkovým nikdo nevymluví, že za to mohou granule. Jenže krmivo už nemají, takže chybí zásadní důkaz. Je to tedy tvrzení nešťastných lidí proti tvrzení výrobce krmiva.

Výrobci jsou pod pravidelnou kontrolou státního úřadu

Regály zverimexů jsou přeplněny nejrůznějšími krmivy pro naše čtyřnohé miláčky. Jenže co když se stane, že po jejich požití váš čtyřnohý přítel zemře? Co mají chovatelé v takové situaci dělat?

Miroslav Florián z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se sídlem v Brně uvedl, že v tomto konkrétním případě už jeho úřad vzhledem k velkému časovému odstupu nezjistí, která ze stran sporu má pravdu. "Informaci bychom potřebovali ihned poté, co k tomu dojde, abychom mohli nějakým způsobem zakročit," uvedl Miroslav Florián.

Při zjištění, že krmivo není v pořádku, by s ním chovatel měl přestat krmit, doporučil Miroslav Florián. "Pokud se mu nezdá barva, zápach, měl by ho okamžitě vysadit. Potom by se měl obrátit na náš úřad a my můžeme podle šarže, data výroby a tak dále prohledat ostatní krmiva, provést kontrolu u výrobce," přiblížil postup, jak by se chovatel měl zachovat v případě, že má podezření na závadné krmivo.

Každý výrobce krmiv je přitom pod kontrolou brněnského úřadu. "Je to na základě určitých plánů. Jsou tam kontroly pravidelné i nepravidelné, ale kontroly provádíme u všech výrobců," dodal Miroslav Florián.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ada , Václav Žmolík , vij
Spustit audio

Více z pořadu