V dýňovém světě manželů Pipkových najdete dýně okrasné, k jídlu i na dlabání

31. říjen 2022

Manželé Jaroslava a Josef Pipkovi zrekonstruovali před 13 lety statek v Nové Vsi u Leštiny, to je asi 13 km od Čáslavi, který pan Josef zdědil po rodičích. Od té doby tam nejen chovají nejrůznější zvířata, ale především pěstují dýně. A to ve velkém.

„Já jsem jezdil pracovat do Švýcarska na farmu, kde dýně byla běžná zelenina. Lidé z ní dělali nejen dýňovou polévku, ale také ji pekli, připravovali spousty jídel. A tak jsme chtěli zkusit, jestli dýně porostou i u nás. Rostou, a tak se to rozjelo ve velkém,“ popisuje vystudovaný zemědělec Josef Pipka.

Pro jeho ženu Jaroslavu byla dýně do té doby neznámá věc. S touto zeleninou se seznamovala i hlediska gastronomie: „Dýně jsme začali mít čím dál víc rádi, dnes z ní připravujeme v podstatě všechno. Dokonce i naše čtyři děti ji milují.“

Pipkovi pěstují přes sto druhů dýní, okrasných, na jídlo i na dlabání. Pro uskladnění dýní doporučuje pan Josef suché místo a teplotu cca 15 stupňů. Vydrží až do jara. Některé, třeba jako dýně fíkolistá, dokonce i tři roky.

Dýně neodmyslitelně patří k Halloweenu, což je původně irský svátek a v překladu znamená „Předvečer Všech svatých“. Jedná se určitou obdobu českého Svátku zesnulých, tedy Dušiček, který připadá na 2. listopad.

Spustit audio