V dokumentu Moje století jsou hrdinové i nehrdinové, říká režisérka Theodora Remundová

23. říjen 2018

Režisérka a herečka Theodora Remundová dokončuje dvoudílný film, který se jmenuje Moje století. Oslovila 25 stoletých lidí a na jejich osudech zaznamenala uplynulé století od roku 1918.

„Ve stavbě dokumentu jsme museli využít kostry těch historických událostí. Zastavovali jsme se u těch událostí, ke kterým měli ti lidé přímou vzpomínku. Nemáme tak například období mnichovské zrady, ale máme události Pražského povstání, kde máme tři přímé účastníky toho dění,“ vysvětluje režisérka Theodora Ramundová.

Vladimír Kroc a Theodora Remundová

„Zároveň jsme se snažili vybrat z jejich zážitků vázajícím se k osobním tématům to nejzajímavější,“ doplňuje Theodora Remundová, s tím, že cílem filmu bylo poskládat pestrou mozaiku lidí z různých regionů s různými osudy. „Zkrátka, aby tam byli hrdinové i nehrdinové,“ objasňuje režisérka.

Bylo těžké najít osobnosti, které ve filmu mluví? Kdo jí s natáčením nejvíce pomohl? Jak moc pracovala při natáčení s archivy? Jaké osobnosti vlastně ve filmu jsou?

autoři: Vladimír Kroc , mjp
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.