V Dobrušce dosluhuje místní plavecký bazén. Jeho modernizace může stát až 200 milionů korun

29. leden 2020 11:17

Město Dobruška plánuje modernizaci krytého plaveckého bazénu a vedle stojícího letního koupaliště. Areál z osmdesátých let minulého století už totiž dosluhuje, navíc nabízí minimum moderních služeb. Cena za přestavbu se ale může vyšplhat na 200 milionů korun, tím by tak šlo o rekordní investici v historii Dobrušky.

„Tyhle truby už jsou vyměněny, protože nám z nich cákala voda. Tam jsou vidět ještě ty prapůvodní. Ocel celá prorezne a potom nám to tady teče a stříká," ukazuje vedoucí plaveckého areálu v Dobrušce Robert Franc jedno z problematických míst v zázemí bazénu.

Čtěte také

Kvůli vysoké vlhkosti velká část trubek koroduje, jedna ze stěn je mokrá a opadává z ní omítka.
„Jedná se o už prakticky nefungující hydroizolaci, kterou máme nahoře ve sprchách a část vody, která odtéká ze sprch nám bohužel sákne do strojovny."

Havarijní stav prý řeší třeba i dvakrát týdně. Zastaralá technologie na hraně životnosti je přitom jen jedním z problémů současného areálu. Sauna a klasický bazén určený především pro kondiční plavání už totiž lidem nestačí.
„Vyžadují teplou vodu, bublinky a atrakce pro děti, aby rodina s dětmi v tom areálu vydržela déle než jednu hodinu."

Areál ročně navštíví asi 70 tisíc lidí, jejich počet ale i kvůli zmiňovanému nedostatku moderních služeb klesá. Proto město Dobruška připravuje modernizaci celého sportoviště, cena se ale může vyšplhat k hranici 200 milionů korun.

Čtěte také

„Tohle je patrně největší investice v historii města. Momentálně si necháváme zpracovat projekt, kde by mimo jiné měly vzniknout prostory pro wellness," říká nezávislý místostarosta Dobrušky Miroslav Sixta.

Podle něj ale zatím není jasné, jestli město peníze na plánovanou modernizaci sežene.
„Pravděpodobně nejsme sami schopni tuto investici zvládnout a budeme shánět finanční zdroje na různých místech."

Jasné prý je ale naopak to, že chce město s šesti a půl tisíci obyvateli provoz areálu zachovat.

Spustit audio

Související