V Česku se ročně utopí až 200 lidí. Mj. proto, že neumí plavat!

21. srpen 2012

Až 200 lidí utonulo na českých přehradách, rybnících a řekách. Ve většině případů se jedná o přecenění sil, požití alkoholu spojené s plaváním, ale také stále se snižující plavecká gramotnost. Po dopravních nehodách je to druhá nejčastější příčina náhlé smrti.

„Vzhledem k tomu, že jsme suchozemský stát, počty utonulých jsou alarmující. Poslední roky počty utonulých přibývají. Souvisí to s lehkovážností,“ říká vedoucí odboru policejních potápěčů plukovník Lubomír Znojil.

Znak

Nejčastější příčiny utonutí: alkohol a přecenění svých sil
Na začátku letošního května se v přehradě Bystřička na Vsetínsku utopil 21letý mladík. „Popíjel dlouho do noci s kamarády, při cestě domů si chtěl zkrátit cestu přeplaváním vodní plochy přehrady, bohužel došlo k přecenění sil a mladík svůj závod nedokončil,“ popisuje tragickou událost Lubomír Znojil. Další nedávná událost se stala v Nových Syrovicích na Třebíčsku: muž byl při pokusu o ucpání otvoru ve výpusti (stavidle) vtažen proudem odtékající vody do otvoru stavidla, který byl asi metr pod vodní hladinou a na místě utonul. V srpnu se na Kroměřížsku muž jako neplavec snažil dostat na ostrůvek uprostřed vodní plochy na lehátku. „Strach z vody překonal požitím patřičné dávky krabicového vína, nalehl na lehátko a plaval směrem k ostrůvku. V polovině trasy se s lehátkem převrhl a svůj boj o život prohrál,“ popisuje Znojil.

Plavání - vítez v cíli

Bezpečnost na vodě podceňují především vodáci
V červnu na řece Moravě se převrhnul vodák a utonul. „Není to ojedinělý případ. Vodáctví tvoří v naší republice samostatnou kapitolu. Konzumace alkolu při sjíždění řek je k vidění snad u každé posádky plavidla a to bez ohledu na to, že i na těchto malých plavidlech platí řád plavební bezpečnosti. Používání záchranných prostředků jako plovoucích vest, přileb, či házečky“ taktéž není k vidění Když se k tomu přidá sjíždění jezů „zabijáků“, kde se tvoří velké vodní válce, jsou vytvořeny ideální podmínky pro krizové situace, které mají smutné a tragické konce,“ upozorňuje plukovník, který se každý rok s týmem policejních potápěčů s těmito případy setkává.

Policejní statistika pohřešovaných osob s nálezem spojeným s vodní hladinou v České republice
(Čísla vycházejí z policejních statistik, které nezahrnují všechny utonulé osoby v České republice, neboť záchranu tonoucích osob provádí i jiné složky IZS.)
2010 = 84 osob
2011 = 92 osob
2012 (do 12. 8.) = 58 osob

autor: Lubomír Znojil, vedoucí odboru policejních potápěčů
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.