V Česku je až 2500 lidí s HIV, kteří o své nemoci nevědí

11. únor 2016

Spolek na podporu lidí nakažených HIV tvrdí, že pražští hygienici profesně selhali. Hygienická stanice v hlavním městě před dvěma týdny podala trestní oznámení na třicet mužů nakažených HIV, kteří se opakovaně nakazili pohlavními nemocemi. Podle hygieniků to dokazuje, že se nedostatečně chrání a mohli by proto předávat dál i vir HIV.

Podle České společnosti AIDS pomoc hygienici chybovali. Předseda společnosti Robert Hejzák říká, že kriminalizace HIV není dobrý nástroj prevence.

„S každým dalším případem kriminalizace se zvětšují obavy lidí z testování. Přitom hlavním zdrojem šíření této nemoci jsou u nás lidé, kteří o své nemoci nevědí.“

Podle Hejzáka hygienici pomíjejí fakt, že HIV pozitivní člověk je neinfekční., pokud je úspěšně léčen. „Takovýto člověk nemůže nikoho dalšího nakazit.“


Lidé v české komunitě HIV pozitivních se uzavírají a nenavazují vztahy se zdravými lidmi. Je to z důvodu stigmatu a obav z další diskriminace.

Nebezpečím pro společnost je naopak 1200 až 2500 nakažených lidí, kteří o své diagnóze nevědí a nemoc šíří dál.

Hygienici podle Hejzáka udělali kriminalizací HIV nemocných lidí "medvědí službu" pro prevenci přenášení této nemoci.

„Základem moderní prevence AIDS je podpora ochoty dobrovolně se nechat otestovat. Samozřejmě propagace používání kondomu je nadále klíčová,“ říká Hejzák. Lidé by také měli vědět, že existuje lék, který v rámci profylaxe dokáže odvrátit nákazu virem HIV, pokud se podává těsně před anebo po pohlavním styku.

autoři: Ondřej Nováček , rkr
Spustit audio