V Bulharsku pijete z vodovodních kohoutků minerálku

17. červenec 2017

Zemi v posledních letech začali znovu objevovat i čeští turisté. Co tam můžete čekat? Třeba minerálku nebo trabantový offroud.

„Ležet můžete celý den na dlouhém písečném pobřeží, které se svažuje jen velmi pozvolna. Kulinářské zážitky i adrenalin,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Jana Hájičková. To, co je proti jiným přímořským destinací jiné, jsou ceny. „Služby jsou čím dál lepší, ale zaplatíte za ně mnohem míň než třeba v Chorvatsku.“

Bulharsko je pak ideální hlavně rodiny s malými dětmi, a taky pro nemocné. „Černé moře je unikátní tím, že z něj každé ráno proudí jodové páry. Pomáhají lidem s dýchacími chorobami nebo s lupénkou a kožními ekzémy.“ Voda obohacená minerály pak teče běžně z vodovodních kohoutků a taky ji můžete bez obav z průjmů pít. „Pramení tam na 40 pramenů. Přímo v hotelu tak vlastně pijete minerálku.“

Bulharsko se hodně změnilo

Jak vypadá bulharské pobřeží? „Od konce 60. let, hlavně pak v posledních pěti letech, ho Bulhaři zastavěli téměř celé, a to nejrůznějšími hotelovými komplexy. Prázdná jsou teď pouze místa, kde najdete chráněné přírodní rezervace.“ Pláže jsou soukromé, a taky se o ně vlastníci starají. Co ale naši turisté nesou nelibě, jsou příplatky za zapůjčení lehátek a slunečníků.

Nejčastější destinací jsou Zlaté písky a pak jižnější Primorsko. Obě místa jsou ale plná turistů. Pokud chcete větší soukromí, chce to bydlet ve vnitrozemí a na koupání dojíždět. „Tento druh dovolené zatím Češi neobjevili, ale Nizozemci a Němci už ano.“ Ve velkém tam nakupují i velmi levné přímořské nemovitosti.

Katedrála sv. Alexandra Něvského v Sofii

Offroad s trabantem

Pokud ale nechcete trávit dovolenou pouhým vyleháváním u moře, máte i v Bulharsku bohaté možnosti vyjet do vnitrozemí a poznat běžný život. „Mám čerstvou zkušenost z offroad výletem upravenými trabanty. Vozítka bez střechy, zrcátek a bezpečnostních pásů jsme řídili sami. Dokonce nás vzali i do palírny rakije, kde jsme mohli degustovat. Naštěstí jsme ale nejezdili po silnicích,“ dodává Jana Hájičková.

autoři: lup , zis
Spustit audio